16.7.2024 4:05
Breaking News

Posjeta ministra životne sredine i urbanizma Republike Turske Crnoj Gori

Crna Gora i Turska imaju veoma uspješnu bilateralnu saradnju, a veoma je značajna i investicija turske kompanije “Gintaš” u Podgorici koja je vrijedna 50 miliona eura, saopšteno je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i ministra za životnu sredinu i urbanizam Turske Idrisa Guluđea.

Dvojica ministara danas su potpisali sporazum o ekonomskoj i saradnji u oblasti turizma između dvije zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su ukazali na važnost dodatnog inteziviranja saradnje u oblasti privrede i investicija, navodeći da je vrijednost robne razmjene sa Turskom iznosila 42,9 miliona eura, a vrijednost investicija 22,6 miliona eura u 2013. godini.

“Kao značajan segment u odnosima Crne Gore i Turske je turizam. U 2013. godini Crnu Goru je posjetilo 18.428 turista iz Turske, 38 odsto više u odnosu na 2012. godinu, dok je u prva dva mjeseca 2014. godine Crnu Goru posjetilo 42 odsto više turista iz Turske u odnosu na isti prošlogodišnji period“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da bi taj pozitivan trend trebalo nastaviti.

“Takođe, direktnom avio-linijom Podgorica – Istanbul, posredstvom „Turkish airlines-a“, prevezeno je  57.450 putnika, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja rast od 41 odsto“, navodi iz resornog ministarstva.

Gvozdenović i Guluđe su istakli i značaj aktivnosti realizovanih kroz rad Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kao i potpisanog Protokola koji obuhvata konkretne mjere saradnje u sedam oblasti, među kojima su, trgovina i investicije, saradnja na multilateralnom planu, energija i rudarstvo, industrija, nauka i tehnologija, transport, hrana, poljoprivreda i domaćinstvo.

„Nastavak uspješne saradnje dvije zemlje predstavlja i Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Turske, čiji je nacrt Ministarstvo za životnu sredinu i urbanizam Turske poslalo na razmatranje Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore. Njegovo potpisivanje se očekuje prilikom posjete premijera Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, sredinom maja“, navodi se  u saopštenju.

www.cdm.me

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.