14.6.2024 1:26
Breaking News

Istanbul: Grad sa najvećim napretkom na globalnom nivou, u posljednjih pet godina

Prema ocjenama iznesenim u istraživanju pod naslovom “The Business of Cities 2015” Istanbul je grad koji je ostvario najveći napredak, na globalnom nivou, u posljednjih pet godina.

 Analiza koju je provela kompanija Jones Lang LaSalle (JLL), specijalizirana u finansijskim uslugama, trgovinom nekretninama i menadžmentom investicija, pokazuje da je prema šest vodećih pokazatelja – od finansijskih usluga, do imidža grada – Istanbul od 2010. godine konstantno držao titulu grada koji ostvaruje najveći napredak, ostavivši iza sebe Moskvu, Bombaj, Seul i Dubai.
Analizom je obuhvaćeno više od 200 gradova u svijetu, rangiranih prema 20 “najrobustnijih” indeksa, odnosno pokazatelja.
“Istanbul je cementirao svoj status naročito u pogledu morskog saobraćaja i finansijskih usluga. Zahvaljujući svojoj poziciji i unaprijeđenju transporta, redovno se nalazio ispred gradova slične veličine.”
U istraživanju se ističe da inovacijski centri poput San Francisca, San Josea, Bostona, Tel Aviva i Kembridža, ili pak gradovi sa visokim kvalitetom života poput Ciriha i Štokholma, kombinuju infrastrukturu i obrazovnu baštinu, kako bi učvrstili svoju globalnu poziciju.
Kompletna studija je dostupna na web stranice JJL.
TRT Bosanski

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.