26.9.2023 14:34
Breaking News

Istanbul: Grad sa najvećim napretkom na globalnom nivou, u posljednjih pet godina

Prema ocjenama iznesenim u istraživanju pod naslovom “The Business of Cities 2015” Istanbul je grad koji je ostvario najveći napredak, na globalnom nivou, u posljednjih pet godina.

 Analiza koju je provela kompanija Jones Lang LaSalle (JLL), specijalizirana u finansijskim uslugama, trgovinom nekretninama i menadžmentom investicija, pokazuje da je prema šest vodećih pokazatelja – od finansijskih usluga, do imidža grada – Istanbul od 2010. godine konstantno držao titulu grada koji ostvaruje najveći napredak, ostavivši iza sebe Moskvu, Bombaj, Seul i Dubai.
Analizom je obuhvaćeno više od 200 gradova u svijetu, rangiranih prema 20 “najrobustnijih” indeksa, odnosno pokazatelja.
“Istanbul je cementirao svoj status naročito u pogledu morskog saobraćaja i finansijskih usluga. Zahvaljujući svojoj poziciji i unaprijeđenju transporta, redovno se nalazio ispred gradova slične veličine.”
U istraživanju se ističe da inovacijski centri poput San Francisca, San Josea, Bostona, Tel Aviva i Kembridža, ili pak gradovi sa visokim kvalitetom života poput Ciriha i Štokholma, kombinuju infrastrukturu i obrazovnu baštinu, kako bi učvrstili svoju globalnu poziciju.
Kompletna studija je dostupna na web stranice JJL.
TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.