01.3.2024 18:00

U Turskoj svečano otvoren 55. aerodrom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu svečano su otvorili 55. turski aerodrom u distriktu Yuksekova, smještenom u provinciji Hakkari, na jugoistoku zemlje.

 Govoreći pred prisutnima na novoizgrađenom aerodromu u Yuksekovi, premijer Davutoglu je kazao da se složio sa predsjednikom Erdoganom da ovu zračnu luku nazove Aerodrom Salahudin Ejubi, prema muslimanskom osvajaču Jerusalema (el-Kudsa), inače kurdskog porijekla.
“Nazvaćemo ovaj aerdorom Salahudin Ejubi kako bismo odaslali poruku jedinstva i bratstva, te porukom da Kuds zauvijek pripada i Kurdima i Turcima i Arapima i svim muslimanima.”
“Jedan cilj imamo s ovim projektima (na južnim granicama Turske), a to je da će Hakkari imati ono što ima i Edirne (na zapadnoj granici Turske),” poručio je turski premijer.

Premijer je kazao kako je cilj turske vlade pretvoriti Yuksekovu u transportno čvorište na sam za Hakkari, već i za zemlje u okruženju.
“Hakkari neće biti slijepa ulica, nego provincija u usponu,” poručio je Davutoglu.
Provincija Hakkari je smještana na jugoistoku Turske, u brdsko-planinskom predjelu, sa nadmorskom visinom preko 1700 metara i mjesto je gdje se granice Turske dodiruju sa granicama Irana i Iraka.
Planine su duži vremenski period bile sklonište za terorističku odmetniču organizaciju PKK i decenijama su se u ovoj provinciji odvijali sukobi turske vojske sa militantima PKK.
Turski premijer je dodao da će novi aerodrom u Hakkariju služiti i turistima i gostima iz susjednih zemalja, poput Irana i Iraka, koji dolaze u obilazak Turske.
Već danas, nakon svečanog otvaranja, na aerodrom je sletio i prvi avion Turkish Airlinesa, iz Istanbula.
Aerodrom Salahudin Ejubi je otvoren samo četiri dana nakon svečanog otvaranja aerodroma Ordu-Giresun, prvog turskog aerodroma izgrađenog na vještačkom nasipu u Crnom moru.
Aerodrom u Hakkariju je udaljen 65 kilometara od sjedišta provincije i 5 kilometara od distrikta Yuksekova. Njegov godišnji kapacitet planiran je na oko milion putnika. Izgradnja je počela u julu 2010. godine, a investicija je koštala oko 4,3 miliona dolara.
Posjeduje terminal sa površinom od 6600 kvadratnim metara, tehnički blok, kontrolni toranj, termalnu elektranu, trafo-stanicu, zgradu vatrogasne brigade, garažu za vozila za kopnenu podršku, zgradu osiguranja i ured Generalne direkcije za državne aerodrome.
(AA)
TRT Bosanski

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.