08.12.2021 0:37
Vijesti
Home » EKONOMIJA » Istanbul gradi najveći aerodrom na svijetu
Istanbul gradi najveći aerodrom na svijetu

Istanbul gradi najveći aerodrom na svijetu

Turski ministar prometa, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim izjavio je da se u Istanbulu gradi treći aerodrom koji će biti najveći aerodrom na svijetu.

Kada se završe svi dijelovi projekta, imat ćemo aerodrom sa 165 mostova za ukrcavanje putnika, četiri terminala, tri tehnička bloka, osam kontrolnih kula, šest pisti, 16 cesta za taksije, hangar sa kapacitetom od 500 aviona na prostoru od 6,5 miliona metara kvadratnih. Biće tu hoteli, vatrogasni i garažni servis i još mnogo toga”, kazao je ministar Yildrim.

On je objasnio da se u drugom dijelu projekta novog aerodroma planira izgradnja jedne piste i triju cesta za taksiste, a u trećem dijelu izgradnja terminala sa kapacitetom od 30 miliona putnika, paralelne ceste za taksije i dodatna pista.

“U četvrtom dijelu projekta, izgradit ćemo još jedan terminal za 30 miliona putnika. Prostor na kojem će biti izgrađeni terminali prostirat će se na milion i 400 hiljada metara kvadratnih, a aerodrom će biti kapaciteta 150 miliona putnika”, kazao je Yildirim.

Istanbul ima dva aerodroma, Ataturk na evropskoj strani Istanbula i Sabiha Gokčen na azijskoj strani, no nisu dovoljni za rastući broj putnika, rekao je turski ministar saobraćaja.

One comment

  1. Svaka cast, odlicna ideja za sajt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.