20.7.2024 0:24
Breaking News

Istanbul: Pri kraju gradnja drugog tunela ispod Bosfora

Gradnja ogromnog tunela pod morem u Istanbulu uskoro će biti završena.

 Građani ove turske metropole nadaju se da će tunel dužine 14,6 kilometara, koji povezuje evropski i azijski kontinent, znatno doprinijeti smanjenju gužve u višemilionskom gradu.

 “Izgradnja tunela odvija se veoma uspješno. Nastavljamo graditi posljednje metre i okončat ćemo gradnju prije nego što se to očekuje”, izjavio je zamjenik turskog ministra saobraćaja i pomorstva Yahya Bas.

 Projekat ima za cilj umanjiti gužvu na mostovima preko Bosforskog moreuza, a kako je ranije planirano, tunel bi trebao biti otvoren 2016. godine. Vozila će kroz tunel prolaziti 15 minuta, a prolazak kroz tunel će se naplaćivati četiri dolara.

 “Preostalo je još 780 metara koje treba iskopati kako bi se okončala gradnja dijela tunela koji je pod morem”, izjavio je inžinjer projekta Emin Karaman. Do sada su, po njegovim riječima, izgrađena otprilike 2,5 od 3,4 kilometra podvodnog dijela tunela, dok je ranije završena gradnja kopnenog dijela tunela.

 Karaman očekuje da će prva svjetla u tunelu biti upaljena već u augustu ili septembru.

Istanbul je, nakon Moskve, drugi najzakrčeniji evropski grad, podaci su navigacisjkog sistema TomTom iz 2012. godine. U posljednjih nekoliko godina vlasti su uporno pokušavale riješiti problem gužve u saobraćaju.

Nakon tunela Marmaraj, koji je otvoren u oktobru 2013. godine, ovo je drugi podvodni tunel u Bosforskom moreuzu. U prvih šest mjeseci rada kroz tunel Marmaraj prošao je 21 milion putnika.

Prošlog februara, turski premijer Ahmet Davutoglu također je najavio mega-projekat u vrijednosti od oko 3,5 milijardi dolara. Radi se o gradnji trospratnog podvodnog tunela u Bosforskom moreuzu koji će povezivati dvije strane grada jednom željezničkom prugom i dvjema kopnenim rutama, te smanjiti vrijeme prelaska iz evropskog u azijski dio grada i obratno.

Osim toga, gradnja trećeg mosta preko Bosfora trebala bi biti završena do kraja godine. Građevinska kompanija IC ICTAS  tvrdi da će taj most biti najširi (59 m), najduži (1.048 m) i najviši (320 m) na svijetu.

 

(Anadolu Agency)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.