03.3.2024 19:01

Istanbul u 2013. godini posjetio rekordan broj turista

Istanbulska Direkcija za kulturu i turizam saopštila je da je broj turističkih posjeta gradu u prvom kvartalu 2013. dostigao najviši nivo u posljednjih deset godina.

Istanbul je u prva tri mjeseca ove godine ugostio 838.201 stranog turistu, a prema izvještajima, broj međunarodnih turističkih dolazaka povećao se za 23,8 posto u odnosu na isti period  prošle godine.

U izvještaju Direkcije stoji da bi ispravno bilo uspješne rezultati koje Istanbul bilježi ocijeniti kao ”nagli rast”, ako se uzme u obzir da finansijska kriza i dalje potresa Evropu, gdje se nalaze glavna tržišta za Tursku, te da ekonomska kriza na globalnom nivou nije izgubila uticaj.

U svjetlu objavljenih podataka, istaknuto je da je svaki treći turista, koji je u periodu između oktobra 2012. i marta 2013. godine boravio u Turskoj, posjetio i Istanbul.

”Dinamike koje su omogućile uspjeh grada kao turističke destinacije u kratkim crtama su imidž ‘globalnog grada svjetske baštine’ koji je Istanbul poprimio, iznimne vrijednosti koje grad pruža kulturno-turističkom životu i umjetnosti na međunarodnom planu, rezultati aktivnosti u cilju doprinosa lokalnom turizmu u oblasti kulture i kongresa, koji omogućuju razvoj različitih grana turizma i njihovu prisutnost u toku cijele godine, kao i ponuda prednosti u cijeni i kvaliteti posjetiocima ciljanih tržišta. Međunarodni skupovi u oblasti kulture, umjetnosti, turizma i sportski događaji svake godine sve više doprinose promociji različitih osobina našeg grada”, navedeno je u saopštenju Direkcije za kulturu i turizam u Istanbulu.

Prema izvještaju Direkcije, prvih pet zemalja koje imaju najveći udio u ukupnom broju turističkih posjeta Istanbulu ostvarenih u prva tri mjeseca 2013. godine su Njemačka (10 posto), Rusija (šest posto), Velika Britanija (četiri posto), SAD (četiri posto), Francuska (četiri posto), a broj dolazaka turista iz arapskih zemalja i dalje je u uzlaznom trendu.

U okviru statističkih pokazatelja, Istanbul je pobijedio i sezonski uticaj zimskih mjeseci i nastavlja da bilježi zdravi rast.

Trtbosanski

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.