29.5.2024 1:54
Breaking News

Izvoz iz Turske u oktobru na rekodnim vrijednostima

Turski izvoznici su za oktobar prijavili prihode kakvi nisu zapamćeni ranije. Podaci govore da su izvozne aktivnosti povećane za 6,7 posto, na mjesečnom nivou, sa ukupnom vrijednošću od 12,6 milijardi dolara.
Skupština turskih izvoznika je u subotu objavila podatke o izvoznim aktivnostima, podižući optimizam da će zemlja početi sa značajnim smanjivanjem deficita budžeta.
Trgovinski deficit Turske se u septembru smanjio na 6,9 milijardi, sa 8,4 milijarde, u poređenju na isti mjesec 2013. godine. TurkStat je izvijestio da je to smanjenje od 8,4 posto u odnosu na avgust. Deficit se smanjivao i tokom prethodnih sedam mjeseci.
U posljednjih 12 mjeseci, izvoz iz Turske je veći za 5,3 posto i dostigao je vrijednost preko 158,5 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na 150,5 milijardi dolara za isti period kroz 2012/2013. godinu.
Izvoznike predvodi automobilska industrija sa 13,6 posto učešća u prihodima od ovog mjeseca. Ovaj industrijski sektor je predvodio izvoz i proteklih 12 mjeseci, sa 14,2 posto udjela. Izvezeni automobili i automobilski dijelovi od oktobra su donijeli više od 22 milijarde dolara.
Turska do kraja 2014. godine planira povećati izvoz na vrijednost od 160,5 milijardi dolara.
Najveći dio izvoza iz Turske i dalje se plasira u najveću ekonomiju Evropske unije – Njemačku. U oktobru je izvoz u Njemački povećan za 11 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Izvoz iz Turske u EU kao cjelinu je povećan za 8,2 posto.
Izvoz prema Iraku i dalje značajno pada. Samo ovog mjeseca, nakon ofanzive ISIL-a koja je počela u julu, opao je za 23 posto. Turska je izgubila oko 800 miliona dolara zbog ratnih dejstava u ovoj zemlji, koja je bila i drugo najznačajnije tržište za izvoz.
Egipat je oglasio da neće produžavati ugovore po kojima bi turskim brodovima bilo dozvoljeno da koriste egipatske luke za transport robe na Bliski Istok. Ipak, izvoz iz Turske u Egipat je veći za 72 posto u odnosu na oktobar 2013. godine.
(AA)
 http://www.trt.net.tr/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.