19.7.2024 22:41
Breaking News

Jačanje saradnje Crne Gore i Turske

Kao što je to činila na putu NATO integracija, Turska će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku daljem razvoju naše zemlje, poručeno je sa prvog zvaničnog sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i novoimenovane ambasadorke Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Prilikom susreta sagovornici su konstatovali da je saradnja dvije prijateljske zemlje veoma dobra, naročito na planu unutrašnjih poslova, kroz sporazume i intenzivnu policijsku saradnju i aktivnosti u oblasti vanrednih situacija. Od naročitog značaja, kako je kazao ministar, je i pomoć turske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja sprovodi  projekte  u različitim oblastima u Crnoj Gori.

Sastanak je bio prilika da se ministar osvrne na nedavnu posjetu Republici Turskoj, kojom prilikom se susreo sa kolegom Sulejmanom Sojluom i potpisao Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u oblasti vanrednih situacija i razgovarao o jačanju saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog i drugih oblika kriminala, kao i o zajedničkim aktivnostima na suzbijanju ilegalnih migracija i terorizma.

Ambasadorka Ozan zahvalila je na podršci Crne Gore u izazovima sa kojima se Turska susreća na planu ilegalnih migracija i terorizma i pohvalila policijsku saradnju, naročito u dijelu razmjene informacija između dva Interpola. Ona je iskazala spremnost da u narednom periodu da doprinos daljem unapređenju odnosa, kroz iniciranje novih projekata i aktivnosti od kojih će benefit imati obije države.

Zajednički je konstatovano da značajan doprinos kvalitetu odnosa dvije zemlje daje crnogorska dijaspora u Turskoj, koja se aktivno zalaže za jačanje bilateralnih odnosa, naročito u ekonomskoj ravni, te oblasti turizma i poljoprivrede. Naročit pečat jačanju odnosa daju i crnogorski studenti koji studiraju na prestižnim turskim univerzitetima, što doprinosi promociji visokog obrazovanja i ukupnih međudržavnih odnosa.

https://portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.