21.4.2024 12:46
Breaking News

Jadransko brodogradilište: Stižu remorkeri iz Turske, odlazi i mali dok

Dolazak dva remorkera iz Turske, koji bi trebalo da otegle mali dok, odnosno dok IV iz Jadranskog brodogradilišta Bijela, očekuje se nakon ponoći. Privezivanje doka za remorkere biće obavljeno sjutra, a njegov odlazak iz Brodogradilišta planiran je u petak.

Ovu informaciju za Radio Jadran potvrdio je predsjednik Sindikata Brodogradilišta u stečaju, Mladen Krivokapić:

“Remorkere očekujemo iza ponoći, jer su blizu Crne Gore. Riječ je o tegljačima koji su slični našima koje smo imali ovdje u Brodogradilištu, samo sa jačim motorima. Kako su nas vlasnici doka iz Turske obavijestili, biće neophodan dan da se dok pripremi, a već preksjutra ujutro mogli bi napustiti Brodogradilište”, pojašnjava Krivokapić.

“Kačenje” doka na remorkere slično je vuči automobila, pa će tako dok biti čeličnim užadima zakačen na čelične kuke remorkera. Za taj posao biće potrebno nekoliko mornara.

Podsjetićemo, mali dok Jadranskog Brodogradilišta Bijela (dok IV) dug 148 m, kapaciteta podizanja 10 hiljada tona, kapaciteta dizalica 2,7 tona, sa pripadajućom opremom, prodat je jedinom ponuđaču Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske, krajem aprila. Ta kompanija je jedina dostavila ponudu na V Javni poziv za prodaju imovine raspisan 7. marta. Odluka o prodaji malog doka turskom ponuđaču, po cijeni od 2.100.000 eura, donijeta je 19. aprila. Početna cijena naznačena u Javnom pozivu bila je 2.089.732,00 eura.

Sa druge strane, od 1. septembra, za 50 od trenutno “aktivnih” 70 radnika Brodogradilišta prestaje svaki dalji angažman, dok je ostalih 20 stečajni upravnik Mladen Ostojić odlučio da zadrži radi obezbjeđenja preostale imovine.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je 26. jula novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po početnoj cijeni od 5,2 miliona eura. Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pisanih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 8. septembra do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano sat i po kasnije.

Dan ranije, nakon obilaska kompleksa Porto Montenegra u Tivtu, predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, saopštio je novinarima da je konzorcijum koji čine renomirana brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adriatic Marinas/Porto Montenegro iz Tivta otkupio dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

“U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada jedne nove kompanije koja će služiti za remont i izgradnju jahti. To je investicija koja treba u naredne tri godine da iznosi oko 20 miliona eura i da obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja“ , rekao je tada predsjednik Vlade.

www.m.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.