23.4.2024 10:13
Breaking News

Juče održani parlamentarni izbori u Turskoj

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa

U Turskoj su juče 1 novembra 2015 godine održani prijevremeni parlamentarni izbori, a prema preliminarnim rezultatima prebrojanih 99,3 posto glasačkih listića, pobjedila je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 49,4 posto glasva i 316 poslaničkih mjesta.

Na parlamentarnim izborima, održanim 7. juna, AK Partija je osvojila 40,87 posto glasova i 258 poslaničkih  mjesta u parlamentu. Današnjih 49,4 posto glasova osigurali su joj 316 poslanička mjesta, što je dovoljno za samostalno formiranje vlade.

AK Partija, koja je od svoga osnivanja, odnosno avgusta. 2001. godine, pobjeđivala na svim izborima koji su održani u toj zemlji, na današnjim izborima svoje glasove je povećala za 8,6 posto. Ovo su ujedno i drugi najbolji rezultati ove partije.

Najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), na izborina 7. juna osvojila je 24,95 posto i 132 poslanička mjesta. Rezultati današnjih izbora pokazali su da je CHP osvojila 25,4 posto glasova, odnosno dva poslanička mjesta više u odnosu na 7. juni.

– Nacionalni pokret izgubio pola poslaničkih mjesta

Ozbiljan pad na današnjim izborima zabilježila je opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) koja je osvojila svega 11,97 posto glasova, što je oko šest posto manje u odnosu na 7. juni. MHP je na prethodnim izborima dobila 80 poslaničkih mjesta, a na današnjim izborima 41.

Prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP), koja je na izborima 7. juna sa osvojenih 13,12 posto glasova i 80 poslanička mjesta po prvi put prešla izborni prag, na danasnjim izborima izgubila je dobar dio svojih glasova te osvojila 10,32 posto glasova. HDP je na prošlim izborima osvojila 80, a na današnjim 59 poslanička mjesta.

Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, niti kršenja javnog reda, kao ni izbornog procesa.

Turski parlament broji ukupno 550 poslaničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj poslanika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše poslanika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 poslanika.

http://www.trt.net.tr

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.