01.3.2024 18:46

Kavarić: Kinezi, Turci i Slovenci hoće da grade na Morači i Komarnici

Vlada Crne Gore je spremna da razgovara o svim aranžmanima gradnje hidroelektrana na Morači i Komarnici pod uslovom da oni ne podrazumijevaju davanje državnih garancija, kazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić.

„Interesovanje za ove projekte do sada su pokazali investitori iz Kine, Turske i Slovenije“, saopštio Kavarić Pobjedi.

On je podsjetio da je nedavno potpisan Memorandum o razumijevanju sa kineskim NORINCO International Coorporation Ltd, koji se odnosi na saradnju na ova dva projekta.

„Prilikom posljednje posjete Sloveniji potpisao sam memorandum o razumijevanju sa Turskom i Slovenijom, koji se takođe odnose na saradnju na projektima HE Morača i HE Komarnica. Imamo interesovanja investitora i otvoreni smo da razmotrimo sve predloge, bilo da je riječi o realizaciji projekta po DBOT ili BOT angažmanu ili bilo kom drugom angažmanu koji omogućava realizaciju projekta bez državnih garancija, uz primjenu najboljih rješenja u oblasti energetike i zaštite životne sredine“, pojasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima Vlada je zaključila 21 ugovor o koncesiji kojima je predviđena izgradnja 41 male hidroelektrane, ukupne instalisane snage oko 72 MW i planirane godišnje proizvodnje oko 244 GWh.

Kako je naglasio okvirna vrijednost investicija za sve predviđene malih HE je 109 miliona eura.

Iz određenih opozicionih krugova smatraju da bi zbog visoke cijene proizvodnje struje iz obnovljivih izvora moglo doći do povećanja cijene struje za domaćinstva i kompanije u Crnoj Gori. Na pitanje koliko je to utemeljena ocjena Kavarić je odgovorio da je nacionalni cilj j 33 odsto električne energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji elekrične energije u Crnoj Gori i to je je naša obaveza u skladu sa Direktivama EU i Energetske zajednice.

„Dakle, ukoliko želimo da postanemo država članica EU, moramo da implementiramo i zakonodavstvo i praksu EU u energetici. Svakako da smo otvoreni za predloge i sugestije po ovom pitanju, ali, ponavljam, u skladu sa evropskom praksom u ovoj oblasti. Ukoliko ima konstruktivnih i primjenjivih prijedloga da se to pitanje riješi na drugačiji način, a u skladu sa EU pravilima, svakako da smo vrlo otvoreni za to. Do sada ih nijesmo čuli“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje kada će se konačno znati ko je dobio koncesiju za istraživanje gasa i nafte i kada se očekujete da počne taj posao Kavarić je naglasio da bi najjednostavniji odgovor bio kada „budemo potpuno sigurni da smo na najbolji način definisali uslove istraživanja i eksploatacije ovog potencijala.“

„Govorimo o projektu od koga će koristi imati buduće generacije i od izuzetnog je značaja kako ćemo danas postaviti standard. Ponavljam, nećemo praviti kompromise na uštrb kvaliteta projekta. Ne možemo govoriti da nijesmo u nekom određenom dijelu usaglasili stavove sa bilo kojom kompanijom, već smo se fokusirali na zahvat istraživačkih radova, zatim prostor koji će biti obuhvaćen istraživanjem i broj ugovora. Podsjećamo da želimo optimizaciju ponuda u okviru ovih ciljeva“, rekao je on između ostalog.

www.cdm.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.