20.7.2024 14:52
Breaking News

Kalkavan: Turske investicije u Crnoj Gori porasle za 150 miliona što pokazuje da vjerujemo u stabilnost i prosperitet vaše zemlje

Potencijal saradnje između Republike Turske i Crne Gore je ogroman i još uvijek nije dovoljno ostvaren ocjenio je ambasador Bariš Kalkavan. On je gostujući u emisiji Diplomatska priča, kazao da su odnosi dvije države izuzetno dobri, te da se saradnja razvija na svim poljima. Govoreći o investicijama turskih državljana u Crnu Goru, on je istakao da njihovi državljani vjeruju u stabilnost i prosperitet Crne Gore, te da iz tog razloga, investicije i konstantno rastu.

“Prema zvaničnim podacima, tokom prethodne godine, 320 miliona eura stranih investicija izašlo je iz Crne Gore, a za 150 miliona eura porasle turske investicije u Crnoj Gori. To pokazuje da turski državljani vjeruju u Crnu Goru i njen razvoj”, kazao je Kalkavan.

Ambasador Kalkavan je pojasnio da ta ulaganja konstantno rastu, ali i da potencijal tih ulaganja može biti značajno veći. On je najavio i značajniju saradnju dvije države u domenu odbrane.

“Do ljeta bi trebalo da otvorimo kancelariju vojnog atašea RepublikeTurske u Crnoj Gori. Ministri već o tome razgovaraju. Mi smo već dali pomoć Crnoj Gori, donirali smo tri terenska vozila ove godine I još ćemo donirati. Nadamo se kad ta kancelarija bude otvorena, da će i saradnja biti značajnija”, kazao je Kalkavan.

Govoreći o aktivnim projektima i onome što je Turska agencija za promociju TIKA realizovala u Crnoj Gori, napominje, da su najznačajniji projekti iz oblasti zdravstva i obrazovanja, ali da su aktivni na svim poljima.

“Za ovu godinu imamo 36 projekata. U svim oblastima smo aktivni. Dajemo obuku za izgradnju kapaciteta u svim ministarstvima. I policiji, Ministarstvu prosvjete, na univerzitetima. Jedan od najvećih projekata jeste da se radi obnova ambasade Otomanskog carstva na Cetinju. Taj projekat je završen, finansijska sredstva su obezbijeđena I nadamo se da ćemo početi u maju, sa radovima”, istakao je Kalkavan.

Ambasador Kalkavan je napomenuo i da je značajan broj stipendija koje Republika Turska nudi crnogorskim studentima.

“Imamo tri vrste stipendija. Jedna je države Turske, druga je od strane vjerskih institucija, ali nije samo za teološke studije. Ima oko 30 tih stipendija. Ove godine imao jednu delegaciju Turskog univerziteta za odbrambene nauke, koji promovišu stipendije na turskim vojnim akademijama. Tu imamo osam stipendija, dvije za vojne ljekare, a ostale za druge rodove vojske”, kazao je Kalkavan.

cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.