03.3.2024 21:23

Kapadokiju prošle godine posjetilo oko 1,5 miliona turista

Najviše posjetitelja, 510.115 pokazalo je interes i obišlo Muzej pod otvorenim nebom Goreme. Prema podacima, turisti najviše dolaze u maju, njih 226.348 , a najmanje 45.960 u januaru

NEVSEHIR (AA) – Kapadokyu, u općini Goreme, koja važi za jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, prošle godine posjetilo je oko 1,5 miliona turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Centra za kulturu i turizam Nevsehira, muzeje i historijske znamenitosti u Kapadokyi gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, prošle godine posjetilo je 1.493.493 turista.

Najviše posjetitelja, 510.115 pokazalo je interes i obišlo Muzej pod otvorenim nebom Goreme. Prema podacima, turisti najviše dolaze u maju, njih 226.348 , a najmanje 45.960 u januaru.

Poseban doživljaj u Kapadokyi je vožnja balonom. Inače, vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može letjeti balonom.

U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokyi ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

AA

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.