24.9.2023 12:15
Breaking News

Kulturno istorijske znamenitosti u Turskoj

Na istoku Sredozemlja, ali i Egejskog mora, prostiru se obale i prelijepe Turske plaže koje predstavljaju krajnji zapad Male Azije i danas, teritorije Turske. Ovako dobar geografski i strateški položaj pogodovao je današnjem kulturnom značaju koji Turska ima, s obzirom da su se upravo na ovom prostoru vjekovima i decenijama oko vlasti borile i promijenile mnoge civilizacije.

turska

Svakako se moraju pomenuti Heleni, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, Arapi i naravno Turci, kao najznačajniji narodi koji su se u nekom trenutku zatekli na prostoru današnje Turske i tu ostavili neizbrisiv uticaj, ali i koji su još hiljadama godina prije nas koristili upravo neke od plaža na kojima se danas turisti kupaju tokom ljetovanja u Turskoj. Ne samo da su ih koristili za kupanje već su mnoge obale i bile svedoci nekim od čuvenih istorijskih sukoba.
Takođe, u sastavu Turske nalazi se i grad koji se jedini može pohvaliti činjenicom da se prostire na dva kontinenta i koji u bukvalnom smislu spaja istok i zapad odnosno Evropu i Aziju, njegovo visočanstvo Istanbul. U istoriji poznat i kao Konstantinopolj ili Carigrad, Istanbul je sam po sebi jedna velika znamenitost, koja osim poznata po svom prostiranju na dva kontinenta, u sebi sadrži nevjerovatan broj kulturno i istorijski značajnih spomenika i objekata, pa se tako svakako ne smiju izostaviti Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi palata, egipatski obelisk, Dolmabahče palata, Vaseljenska patrijaršija itd.

kusadasi

Južnije od Istanbula, pogotovo egejska obala Turske obiluje istorijskim znamenitostima pa je između ostalih prisutan i lokalitet na kom je postojao antički grad Troja koji prati legendarna priča o Trojanskom konju, a u blizini jednog od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj, Kušadasija, nalazi se antički grad Efes koji možete upravo tokom ljetovanja u Kušadasiju i posjetiti.
Kao takav istorijski “gigant”, Turska je sebe svrstala među najposjećenije i najpoznatije turističke destinacije, pri čemu je svojim karakterom “kolijevke civilizacije” i prirodnim ljepotama privukla i pažnju UNESCO-a, koji je čak 13 lokaliteta stavio pod svoju zaštitu. Neki su u tekstu već pomenuti, a neke i koji ne pripadaju ovoj skupini ćemo pomenuti.

Pročitajte nešto više o 5 popularnih znamenitih lokaliteta u Turskoj.

1. Troja – Istorijska činjenica ali i legenda o Troji je nešto što se prepričava iz generacije u generaciju, i biva inspiracija i dan danas, što zbog veličine koju predstavlja Homerovo delo “Ilijada”.

troja

Dugo je bila misterija gde se Troja nalazi, te su brojni lokaliteti proglašavani čuvenom Trojom iz Homerove Ilijade, smeštene u 12, 13, 14. vek p.n.e. a da bi se konačno kao gotovo sigurno nalazište ostataka Troje, potvrdio lokalitet u sjeverozapadnom delu Turske, južno od Dardanela, u pokrajini Canakkale. Ovo nalazište otkriveno 1870-ih godina je najviše odgovaralo Homerovom opisu, a rekonstrukcija obale iz tog perioda, koju su naučnici sproveli odlično odgovara položaju Troje u Ilijadi, što je ovom nekadašnjem utvrđenju i obezbedilo mesto na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

2. Pamukale – Pamučna tvrđava predstavlja jedno neverovatno čudo prirode ukombinovano sa ljudskom kreativnošću i istorijskom notom koju je UNESCO prepoznao i prosto morao da svrsta u svjetsku kulturnu baštinu. Naime, Pamukale predstavlja termalni mineralni izvor koji je kroz milenijume proizveo prirodne geološke oblike u kojim su se taložili minerali da bi na kraju proizveli blistavo bele kaskade sa malim bazenima prirodne vode, koji u neku ruku podsjećaju kao da su u pitanju bazeni od leda.

pamukkale

Da stvar bude još bolja, na samom izvoru te termalne vode nalazio se antički grad Hierapolis (po kraljici Hieri). Međutim, ostaci koje je danas moguće vidjeti potiču iz perioda Rimske imperije pa je tako moguće videti agore, rimsko kupatilo i gimnazijum, ulicu pod kolonadom itd. Pamukale je čest izbor za izlet tokom ljetovanja u Kušadasiju.
3. Efes – još jedan vrlo značajan antički grad se nalazi u blizini brojnih ljetovališta. U pitanju je Efes koji ne smijete propustiti da posjetite fakultativnim izletom tokom ljeta u Kušadasiju. Iako mnogi odmah pomisle na pivo, Efes je za istorijske sladokusce prava poslastica, što zbog činjenice da je predstavljao jedan od najbogatijih i najvažnijih antičkih gradova, što zbog činjenice da je i izuzetno dobro očuvan, a još zanimljivije i zbog toga što se upravo u Efesu nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda – Artemidin hram, čiji su ostaci i danas vidljivi. Artemida je bila boginja plodnosti, divljine, lova, a Artemidin hram je podignut oko 550 godina p.n.e.

efes

Još jedna zanimljivost jeste i legenda koja kaže da su Efes osnovale čuvene žene ratnice, danas poznate kao Amazonke. U Efesu takođe možete videti i Celzijusovu biblioteku, brojne agore, kupatila, amfiteatar, kuću Device Marije i još mnogo toga, a malo li je reći da je ovaj grad predstavljao glavno odmorište Aleksandra Velikog tokom polaska u pohode.

4. Istanbul – Ne treba previše pričati o Istanbulu, gradu koji je bio toliko značajan, da je bio i prestonica nekoliko značajnih istorijskih imperija, između ostalih i Rimskog carstva, Vizantije ai čuvenog Otomanskog carstva. Istanbul je nosio nekoliko različitih imena kroz istoriju, u zavisnosti od epoha i imperija koje su u tom trenutku istorije bile aktuelne, pa je nazivan najpre Vizantion, zatim Konstantinopolj, zatim Carigrad, Stambul, Istanbul itd.

istanbul

Istanbul je najpre bio kolonijalna naseobina Grka iz Megare, 667. godine p.n.e. a dalji tok događaja je doveo do njegovog prosperiteta što je uslovilo da postane prijestonica Istočnog rimskog carstva i na taj način otpočne svoj milenijumski značaj, da bi danas UNESCO svrstao kulturne i istorijske znamenitosti Istanbula pod svjetsku kulturnu baštinu.

5. Kapadokija – definitivno jedno od najmističnijih oblasti u Turskoj je Kapadokija, koja je karakteristična po svojim podzemnim gradovima (36) i objektima izgrađenim u belom kamenu tj. od bijelog vulkanskog pepela, nastali u 6. veku p.n.e. i dalje se vremenski razvijavši u ono što je danas preostalo da vidimo.

kapadokija

Prvi put se pominje u doba Persijanaca u zapisima dva velika persijska cara, Dorija Velikog i Kserksa I. Traživši značenje naziva Kapadokija, dolazi se do zaključka da Kapadokija znači “zemlja lijepih konja”.

 

http://www.zanimljivedestinacije.info/

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.