19.7.2024 23:28
Breaking News

Kupovinom stana do turskog državljanstva

Ministar ekonomije Nihat Zeybekči je najavio da su počeli radovi za dodjeljivanje državljanstva strancima koji kupe stambene objekte u Turskoj.

Nakon ministrove izjave, Turska se našla u centru pažnje stranih državljana.
“Sve koji imaju tapiju sa turskom zastavom tretiramo kao naše državljane. Ozbiljno radimo po ovom pitanju. Još nisu utvrđeni svi uvjeti, ali dat ćemo državljanstvo strancima koji imaju stambene objekte u Turskoj”, kazao je Zeybekči.
Ministar Zeybekči je predložio Vijeću ministara da se državljanstva dodjele i strancima investiraju u Turskoj.
Zeybekči je u svom obraćanju istakao da pored dodjele državljanstva razmatraju i izdavanje dugoročnih viza.
Osobe koje dobiju državljanstvo moći će da ulaze u zemlju bez vize, imat će ista prava sa turskim državljanima i moći će da rade u svim sektorima u Turskoj.
Takođe, strani državljani koji kupe stambene objekte u Turskoj biće oslobođeni i dužnosti služenja vojnog roka.
Svakim danom se povećava broj stranaca koji kupuju nekretnine u Turskoj. Prošle godine strancima je prodato 18 hiljada stambenih objekata, dok je u prvih 8 mjeseci ove godine broj prodatih stambenih objekata sa povećanjem od 23 posto prevazišao 14 hiljada.
Najviše nekretnina u Turskoj kupili su državljani Iraka, Saudijske Arabije i Kuvajta.
Najviše stambenih objekata je kupljeno u Istanbulu, Antaliji i Bursi.
Prema podacima turskog Zavoda za statistiku prošle godine prvo mjesto po broju prodaje stambenih objekata pripalo je Antaliji sa 4284, a Istanbul se nalazi na drugom mjestu sa 3444 stambena objekta.
Ove godine u prvih 8 mjeseci Istanbul se nalazi na prvom mjestu sa 4472, a Antalija je na drugom mjestu sa 4066 prodatih stambenih objekata.
Bursa je ove godine zauzela treće mjesto sa 965 objekata i na četvrtom mjestu se nalazi Ankara sa 848 prodatih stambenih objekata.
Trabzon je avgustu bio grad koji je na godišnjem nivou zabilježio najveće povećanje prodaje stanova i to 289%, a njega su slijedili Sakarya sa 280% i Yalova sa 130%.
Kada se uporedi prvih osam mjeseci tekuće godine sa istim periodom protekle godine, Trabzon je grad u kojem je zabilježeno najviše povećanje prodaje stanova i to 290%, a njega slijede Yalova sa 146% i Sakarya sa 92%.
U Istanbulu, Antaliji, Bursi, Yalovi, Sakaryi, Trabzonu, Aydinu, Mugli, Mersinu i Ankari u prvih 8 mjeseci tekuće godine strancima je prodato ukupno 14.424 stana.
Prema podacima Zavoda za statistiku (TUIK) samo su irački državljani u avgustu u Turskoj kupili 401 stan. Iračane slijede državljani Saudijske Arabije kojima je prodat 271 stan, državljani Kuvajta (226), državljani Rusije (155) i Britanci (86).
U periodu od januara do avgusta najviše stanova je prodato Iračanima, koji su ukupno kupili 2.432 stana, a njih slijede državljani Saudijske Arabije sa 1.691. stanom i Kuvajćani sa otkupljenim 1.426 stanova.
Turska je druga domovina za zemlje na Bliskom istoku. Zbog svega toga stranci iz ovih regija pokušavaju pronaći mogućnost življenja u Istanbulu. Strani državljani se uglavnom opredjeljuju za trosobne i četvorosobne stanove.
Cijene stanova su se u septembru povećale za 1,30% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok su cijene u odnosu na prethodnu godinu povećane za 8,35%.
Antalija, sa povećanjem od 2,97% po metru kvadratnom je grad koji je zabilježio najviše povećanje cijena u septembru 2015, dok je Afyonkarahisar, sa smanjenjem od 0,08% grad u kojem je zabilježeno smanjenje cijena stanova.
Dok tursko tržište nekretnina nastavlja rast punim intenzitetom, arapski biznismeni su počeli da traže nova područja ulaganja u Turskoj.
Veliki broj biznismena iz Saudijske Arabije, Bahrejna i Ujedinjenih Arapskih Emirata se okupio u turskom gradu Bursi, gdje se razmatraju nove mogućnosti ulaganja na polju zdravstvenog turizma i građevinarstva.
U posljednjih pet godina, ulaganja arapskih biznismena u Turskoj su zabilježila rast što je dovelo do rasta cijena nekretnina u mjestu Kartaltepe, koje se nalazi u regiji Kocaeli, nadomak Istanbula.
U pretekle dvije godine Arapi su kupili veliki broj nekretnina u mjestu Mašukije. Sada se u turističkim objektima mjesta Mašukije može primijetiti sve veći broj arapskih turista.
Arapi su pokazali veliko interesiranje za ovo područje što je uticalo i na rast nekretnina u ovoj turskoj regiji.
Cijena vila u oblasti regije Mašukije iznosi između 200.000 do 1,5 miliona američkih dolara, dok se hektar zemljišta se kreće između 68 -120 hiljada američkih dolara.
Arapi se odlučuju za oblast Kartepe, upravo zbog povoljnih klimatskih uvjeta. Osim toga, arapski bogataši ističu da ovo mjesto izgleda poput ovozemaljskog raja.
U toplim ljetnim mjesecima kada je u arapskim zemljama veoma toplo, Arapi se odlučuju za kupovinu nekretnina kako bi boravili tri do četiri mjeseca u ovim krajevima. Takođe, u prilog tome ide i činjenica da ovo područje, smješteno nedaleko od Istanbula, ima veliki broj džamija.
TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.