21.4.2024 13:31
Breaking News

Media Day u Toščeliku u Nikšiću

U Toščeliku u Nikšiću je 27.02.2019.godine  održan Media Day za novinare iz Crne Gore. Menadžment kompanije Tosyali je otvorio vrata novinarima koji su imali priliku da direktoru Toščelika u Nikšiću direktno postavljaju pitanja, obiđu fabriku, razgovaraju sa rukovodstvom i predstavnicima fabrike.

Izvršni direktor fabrike Erkut Alkaya je informisao novinare da Tosyali grupa prema poslednjim izvještajima ima oko 2,8 milijardi dolara bruto prometa sa blizu 500 miliona dolara neto profita. Grupacija ima 23 proizvodne jedinice od kojih je jedna u Nikšiću, a ostale u Turskoj i Alžiru.

Do sada je u fabriku u Nikšiću uloženo preko 10 miliona eura. Godišnja proizvodnja ide do 50.000 tona kada se saberu svi proizvodi i poslednji podaci ukazuju da je godišnji promet oko 17 miliona eura. Brojna pitanja novinara su ukazala menadžmentu da javnost prati situaciju u Toščeliku. Direktor fabrike je podijelio sa novinarima informacije koje se tiču poteškoća na tržištu ističući da nelojalna konkurencija iz Kine, gdje država subvencionira proizvođače iz industrije čelika sa oko 13% na ukupan promet, stimulišući ih da niskim cijenama izvoze na evropsko tržište.

Direktor je istakao da Toščelik ostaje u Nikšiću, da će se nastaviti ulaganja kako u proizvodne tako i ekološke kapacitete i postrojenja. Trenutno u kompaniji u Nikšiću ima 302 zaposlena radnika. Sirovina se nabavlja iz Crne Gore i ostalih evropskih zemalja po potrebi.

Novinari su sa menadžmentom obišli fabriku gdje su imali priliku da pogledaju kako funkcioniše proizvodnja. Ono što je vidljivo je da je dosta stvari automatizovano i da nije primijećen veći broj radnika u trenutku obilaska fabrike. Istaknuto je da fabrika nema dugovanja, da se plaćaju kako neto plate tako i porezi i doprinosi i da nema zastoja u plaćanju obaveza.

 

mr Jasmin Spahić dipl.oecc

www.crnagoraturska.com

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.