17.4.2024 23:44
Breaking News

Ministar Radunović razgovarao u Istanbulu sa turskim kolegom Mehmetom Muezinoğluom o zdravstvenim reformama

Delegacija Ministarstva zdravlja, koju predvodi ministar Miodrag Radunović, učestvuje na Ministarskoj konferenciji o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, koja se održava u Istanbulu 27. i 28. juna 2013. godine.

Konferenciju organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Turske u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Imperijal koledžom u Londonu, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj i Svjetskom bankom.

Na konferenciji učestvuje veliki broj ministara zdravlja i predstavnika međunarodnih organizacija, među kojima su i generalni direktor SZO dr Margaret Chan i regionalna direktorka SZO Zsuzanna Jakab, kao i profesori sa sa Harvarda i više drugih univerziteta.

Glavni cilj konferencije je postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti, te pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti koju su zemlje sa visokim dohotkom već dostigle, dok u zemljama sa malim ili srednjim dohotkom i pored progresa izazov još uvijek postoji. Konferencija je prilika da se razmijene iskustva i dobra praksa u dostizanju tog cilja.

Jedna od glavnih tema ministarskog panela je kako omogućiti i obezbijediti univerzalnu zdravstvenu pokrivenost u vrijeme finansijske krize.

Ministar Radunović je na marginama konferencije imao sastanak sa ministrom zdravlja Turske Mehmetom Muezinoğluom, kojeg je pozvao u Crnu Goru radi potpisivanja sporazuma o saradnji dva ministarstva. Na sastanku je bilo riječi i o zdravstvenim reformama, mogućnostima liječenja pacijenata iz Crne Gore u Turskoj, obukama zdravstvenih radnika i drugo.

Ministarska konferencija sjutra nastavlja sa radom.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.