24.9.2023 13:14
Breaking News

MMF povećao očekivani ekonomski rast Turske za 2018 godinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvještaju povećao je projicirani ekonomski rast Turske za ovu godinu sa 4,3 na 4,4 posto, a za narednu godinu sa 4,3 posto smanjio na četiri posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvještaju povećao je projicirani ekonomski rast Turske za ovu godinu sa 4,3 na 4,4 posto, a za narednu godinu sa 4,3 posto smanjio na četiri posto, javlja Anadolu Agency (AA).

MMF je objavio aprilski izvještaj Svjetskog ekonomskog pregleda (WEO), a objavljen je pod naslovom “konjunkturni oporavak, strukturalne izmjene”.

Izvještaji WEO-a objavljuju se dva puta godišnje pred sastanke MMF-a i Svjetske banke, a u njima su podijeljeni podaci o predviđenom ekonomskom rastu zemalja za tekuću i narednu godinu.

Vezano za Tursku, u izvještaju su kao hitan prioritet pokazana “izloženost visokom riziku kursa” i “valutna neusklađenost”.

Ekonomisti MMF-a naveli su kako je inflacija u Turskoj ostala iznad cilja koji je postavila Centralna banka ove zemlje, te kako je potreban snažan monetarni stav da bi se stabilizovala očekivanja vezano za inflaciju.

Ekonomija Republike Turske u prošloj godini ostvarila je rast od 7,4 posto, pokazali su podaci Zavoda za statistiku Republike Turske (TUIK).

 

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.