16.7.2024 5:39
Breaking News

MMF povećao očekivani ekonomski rast Turske za 2018 godinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvještaju povećao je projicirani ekonomski rast Turske za ovu godinu sa 4,3 na 4,4 posto, a za narednu godinu sa 4,3 posto smanjio na četiri posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvještaju povećao je projicirani ekonomski rast Turske za ovu godinu sa 4,3 na 4,4 posto, a za narednu godinu sa 4,3 posto smanjio na četiri posto, javlja Anadolu Agency (AA).

MMF je objavio aprilski izvještaj Svjetskog ekonomskog pregleda (WEO), a objavljen je pod naslovom “konjunkturni oporavak, strukturalne izmjene”.

Izvještaji WEO-a objavljuju se dva puta godišnje pred sastanke MMF-a i Svjetske banke, a u njima su podijeljeni podaci o predviđenom ekonomskom rastu zemalja za tekuću i narednu godinu.

Vezano za Tursku, u izvještaju su kao hitan prioritet pokazana “izloženost visokom riziku kursa” i “valutna neusklađenost”.

Ekonomisti MMF-a naveli su kako je inflacija u Turskoj ostala iznad cilja koji je postavila Centralna banka ove zemlje, te kako je potreban snažan monetarni stav da bi se stabilizovala očekivanja vezano za inflaciju.

Ekonomija Republike Turske u prošloj godini ostvarila je rast od 7,4 posto, pokazali su podaci Zavoda za statistiku Republike Turske (TUIK).

 

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.