14.7.2024 4:20
Breaking News

NASTAVAK PROJEKTA BRATIMLJENJA OPŠTINA BAR I KADIKOJ

Crnogorska delegacija na čelu sa predsjednikom Opštine Bar dr Zoranom Srzentićem posjetila je Opštinu Kadikoj, u cilju nastavka realizacije projekta bratimljenja opština Bar i Kadikoj – Istanbul. Tim povodom, organizovan je sastanak sa predsjednikom Opštine Kadikoj g. Ajkutom Nuhoglu, našim iseljenicima Bedrijem Gulom i Erkom Brđaninom, kao i sa vlasnicima i inženjerima brodogradnje „Altuntop“. U okviru projekta bratimljenja planirana je pomorska linija između Crne Gore i Turske, i to na relaciji Bar-Istanbul.

Opština Kadikoj pripada Istanbulu i nalazi se na azijskoj strani grada, na mjestu gdje se Bosforski moreuz spaja sa Mramornim morem. Ovo je najveća opština u Istanbulu i ima oko 2 miliona stanovnika, do koje se sa evropske strane stiže brodom. Zbog dobrog geografskog položaja, između dva kontinentna, Kadikoj sa brojnim pristaništima dočekuje brojne turiste i predstavlja jedno od najatraktivnijih mjesta Istanbula.

Opština ima povoljan saobraćajno-geografski položaj, kao i dobar pomorski promet, što otvara mogućnost ostvarivanja saradnje u dijelu lučkog saobraćaja, kao i jačanja privredne saradnje između Turske i Crne Gore.

Naš iseljenik Bedri Gul je inicijator ovog projekta, koji je započet početkom 2015. godine, a kojim će se zasigurno pouspješiti saradnja ove dvije zemlje i proputiti put našim brodovima ka ovoj evropsko-azijskoj zemlji.

Sastanak je protekao u izuzetno prijatnom raspoloženju, a naredni je planiran za početak maja o.g. u Opštini Bar.

 

http://www.dijaspora.mvpei.gov.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.