25.5.2024 3:55
Breaking News

Mnogi Podgoričani žele da nauče tehnike ukrašavanja tezhip

Drevna turska umjetnost crtanja, nazvana tezhip, koja se koristila za ukrašavanje slika, knjiga i predmeta, odnedavno je dostupna za učenje i ljubiteljima ove vrste umjetnosti u Crnoj Gori

PODGORICA (AA) – Drevna turska umjetnost crtanja, nazvana tezhip, koja se koristila za ukrašavanje slika, knjiga i predmeta, odnedavno je dostupna za učenje i ljubiteljima ove vrste umjetnosti u Crnoj Gori. Zahvaljujući Institutu „Yunus Emre“ u Podgorici se održava kurs tezhipa, a trenutno vlada velika zainteresovanost, javlja Anadolu Agency (AA).

Tezhip je vrsta umjetnosti koja se u početku primjenjivala za ukrašavanje tepiha i tradicionalnih predmeta, a kasnije se prenijela na papir. Ovom umjetnošću ljudi su počeli da se bave u šestom ili sedmom vijeku. Neki smatraju da je sve počelo i mnogo ranije.

– Ukrašavanje bojom poput zlata –

Iako se ljubitelji crtanja i generalno umjetnosti sa ovom tehnikom susreću po prvi put, interesovanje je veliko. Nekoliko grupa učenika pod mentorstvom profesorice Jasemin Aktaš već dvije sedmice uvježbava tehnike ove umjetnosti.

Profesorica Aktaš, koja dolazi iz Turske, u razgovoru za AA opisuje ovu vrstu umjetnosti.

„Tezhip je klasična umjetnost koja se koristila za slikanje predmeta, ukrašavanje uopšte, ukrašavanje knjiga. Sama riječ tezhip znači pozlaćivanje ili ukrašavanje bojom poput zlata“, kaže Aktaš.

Ona ističe da je veoma zadovoljna zainteresovanošću za tezhip.

„Sa časovima smo počeli 8.oktobra. Ovo je druga nedjelja. Učenici redovno dolaze, pokazuju svoj trud. Planirali smo da kurs traje do 23.decembra. Ovdje imamo puno učenika koji su jako talentovani, ali ovo nije nešto za šta je potreban talenat, jednostavno, uči se“, kaže profesorica Aktaš.

AA

Foto: http://www.star2.com

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.