16.7.2024 5:24
Breaking News

TIKA donirala vrtiću Bambi u Nikšiću senzornu sobu i biofeedback aparat

U vaspitnoj jedinici “Bambi“ u Nikšiću danas je otvorena senzorna soba koja će pomoći djeci sa oštećenjima sluha i vida, kao i rehabilitaciji djece s autizmom. Soba je donacija Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju „TIKA“.

Na svečanom otvaranju obratili su se generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama Arijana Nikolić-Vučinić, direktorica JPU „Dragan Kovačević“ Radmila Backović, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori  NJ.E. Serhat Galip, koordinator turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju “TIKA” u Crnoj Gori Ahmet Altun.

Nikolić-Vučinić je zahvalila agenciji „TIKA“ za brojne donacije obrazovnom sistemu. Ona je naglasila da je opremanje senzorne sobe od velikog značaja jer će time biti podržana integracija djece sa smetnjama u razvoju i podstaknut razvoj njihovih potencijala.

„Ministarstvo prosvjete veliku pažnju poklanja djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, ispunjenju i promociji njihovih mogućnosti. Tom prilikom posebno ukazujemo i ohrabrujemo njihovu ranu interakciju sa drugom djecom u redovnom okruženju. Upravo ova donacija značajno će doprinijeti ostvarivanju našeg cilja“, kazala je ona.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip je izrazio zadovoljstvo zbog donacije vaspitnoj jedinici „Bambi“, vrijedne oko 20.000 eura i istakao da će se Ambasada i u narednom periodu podržavati razvojne i druge projekte u Nikšiću.

Koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju „TIKA“  Ahmet Altun rekao je da je autizam prisutan u svim krajevima svijeta i da  „TIKA“ i  Vlada Turske žele da pomognu obrazovno-vaspitnim institucijama u Crnoj Gori da za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijede bolje uslove.

 Direktorica JPU „Dragan Kovačević“ Radmila Backović istakla je da ova ustanova u svim svojim vaspitnim jedinicama pruža izuzetne uslove za boravak i obrazovanje djece predškolskog uzrasta, ali da je uprava uvijek usmjerena na to da pruži dodatne pogodnosti djeci kojoj je potreban poseban tretman.

“Soba je sačinjena od različitih elemenata koji stimulišu sva čula kod djece, i što je najvažnije, izuzetno je sigurna i korisna djeci sa oštećenjem sluha i vida, a najveći značaj ima u rehabilitaciji autistične djece”, objasnila je Backović.

Ona je zahavalila agenciji TIKA i Ambasadi Republike Turske na vrijednoj donaciji.

Svečanosti su prisustvovali direktori osnovnih i srednjih škola, kao i gradonačelnik Opštine Nikšić Veselin Grbović sa saradnicima.

Ranije danas, između JPU “Dragan Kovačević” i JZU Dom zdravlja Nikšić potpisan je Sporazum o saradnji, kojim je omogućeno korišćenje senzorne sobe pacijentima Razvojnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.