03.3.2024 19:39

Mogućnosti ulaganja u Crnu Goru predstavljene u Istanbulu

Crnogorska delegacija, koju je predvodio ministar finansija Radoje Žugić, predstavila je u Turskoj mogućnosti ulaganja u Crnu Goru u oblasti finansijskog tržišta, bankarskom sektoru, saobraćaju, turizmu i energetici. Predstavljene su pogodnosti ulaganja u Crnu Goru, polazeći od postojećeg stanja i perspektiva crnogorske ekonomije. Zajednička su očekivanja da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i obogatiti novim sadržajima – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U crnogorskoj delegaciji bili su, pored Žugića, predstavnici ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja, Miodrag Radonjić i Angelina Živković, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović i direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

Predstavnici crnogorske delegacije su posjetili Istanbulsku berzu, koja je odnedavno suvlasnik Montenegroberze.

Ministar Žugić je  razgovarao sa predsjednikom Istanbulske berze Ibrahimom Turhanom.

Sagovornici su kazali da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i da, osim u oblasti tržišta kapitala, postoji značajan prostor za dodatno unapređenje ekonomske saradnje i u ostalim oblastima – saopštili su iz Ministarstva.

U okviru boravka u Turskoj, crnogorska delegacija sastala se sa predstavnicima kompanije Gulsan koja je, zajedno sa turskim Dogusom, dostavila ponudu za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mateševo.

Predstavnici Gulsan kompanije potvrdili su snažno interesovanje za investiranje u Crnoj Gori. Obezbijeđena je  puna podrška i autorizacija za usaglašavanje finansijskog aranžmana od AFII fonda sa sjedištem u Singapuru, čiji ponuđeni model uključuje formiranje kompanije posebne namjene i valorizaciju imovine i resursa koje će biti založeni na nju, a ne zahtijeva izdavanje suverenih garancija, odnosno ne dovodi do povećanja javnog duga – navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se dodaje, dogovoren nastavak aktivnosti kako bi, prilikom predstojećeg dolaska predstavnika Gulsan kompanije i AFII fonda u Crnu Goru, bio usaglašen model saradnje.

www.pobjeda.me

 

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.