21.4.2024 14:13
Breaking News

Načelnici 30 opština iz regiona učestvuju na višednevnoj radionici u Turskoj

Jednosedmični “Program razmjene informacija i iskustava” u organizaciji Unije opština turskofonskih zemalja (TDBB) počeo je danas u Istanbulu, a prisustvuju mu načelnici iz blizu 30 opština iz BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

 Vršilac dužnosti predsjednika TDBB-a i načelnik istanbulske opštine Zeytinburnu Murat Aydin je na otvaranju Programa istakao da Unija broji 103 članice iz 28 zemalja i da su osnovni ciljevi razmjena iskustava i saradnja na polju poboljšanja uvjeta života u opštinama regije.

 Aydin je kazao da će i susreti u Istanbulu i Konyi do 28. februara biti korisni za unapređenje saradnje među lokalnim zajednicama zemalja regiona.

 Generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak pozvao je sve učesnike programa da ohrabre opštine u svojim zemljama da se učlane u Uniju, te dodao da je cilj da u svim državama Balkana bude omasovljeno članstva, a tako i intenzivirana saradnja šefova lokalnih zajednica na poboljšanju uvjeta života ljudi.

 Ispred delegacije iz BiH prisutnima se kratko obratio načelnik Goražda Muhamed Ramović, koji je istakao da sastanku prisustvuju načelnici ukupno 10 bh. opština.

 Ramović je kazao da proces razvoja u BiH veoma teško napreduje, a da je osnovni uzrok tome kompliciran i neefikasan politički sistem zemlje. On je pohvalio turske vlasti za napretke koje čine u svim oblastima.

 “Vi koji živite ovdje to možda i ne primijetite, ali mi koji u Tursku dolazimo jednom ili dva puta godišnje vidimo velike napretke”, kazao je Ramović.

 U okviru prvog dijela Programa učesnici će u Istanbulu razgovarati o temama reciklaže otpada i prekvalifikaciji radne snage.

 Program se realizira uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

 (Anadolu Agency)

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.