16.7.2024 5:33
Breaking News

Najavljene nove stipendije za osnovne i postdiplomske studije u Turskoj

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović, sastala se danas sa predstavnicima Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Vlade Turske, sa kojima je razgovarala o mogućnosti za dodatno stipendiranje crnogorskih i turskih državljana, po modelu reciprociteta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, zato je planirano potpisivanje Protokola o saradnji, kojim će biti definisan broj stipendija koje će dodjeljivati dvije zemlje, kao i prioritetne oblasti za stipendiranje.

“Kurpejović je naglasila da Crna Gora intenzivno unapređuje bilateralnu saradnju sa mnogim državama kada je u pitanju mobilnost studenata, cijeneći da je saradnja sa Turskom veoma plodna u svim segmentima, a posebno na polju visokog obrazovanja, imajući u vidu značajan broj crnogorskih studenata koji završavaju studije u Tuskoj ili tamo borave u okviru drugih programa mobilnosti”, navode u Ministarstvu.

Generalni direktor Direkcije za dijasporu i srodne zajednice, Abdullah Eren, rekao je da u Turskoj danas studira oko 140.000 stranih studenata, te da je ova zemlja uvijek otvorena i zainteresovana za razmjenu, s obzirom na značaj koji ona ima.

“Sagovornici su se saglasili da je potrebno podsticati međuuniverzitetsku saradnju, koja pored programa mobilnosti ima značajan potencijal”, dodaju u Ministarstvu.

U ovoj godini u Turskoj je boravilo 27 crnogorskih studenata, dok je prošle godine bilo 45 boravaka na svim nivoima.

 

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.