16.7.2024 5:47
Breaking News

Najveća restauracija Plave džamije u 400-godišnjoj istoriji

Od posljednje resturacije Sultanahmetove džamije prošlo je 30 godina. Sada, nakon 30 godina opet ćemo je restaurirati i to će biti jedna od najopsežnijih restauracija

Nakon tri decenije, Sultanahmetova džamija u Istanbulu, poznata i pod nazivom Plava džamija, bit će restaurirana. Ova restauracija bit će najopsežnija u 400 godina historije ove bogomolje.

Sultanahmetova džamija koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Zbog plave boje koja preovladava na pločicama i natpisima poznata je i pod nazivom Plava džamija, a izgrađena je 1616. godine na naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Direktor Uprave Adnan Ertem za AA je kazao kako su pripreme završene i da će radovi početi nakon zime, odnosno u proljetnim mjesecima.

“Restauracija Sultanahmetove džamije bit će naša finalna restauracija u Istanbulu”, istakao je Ertem koji je dodao kako su restauracije svih srednjih i velikih džamija u gradu ili završene ili i dalje traju.

Prema njegovim riječima traje restauracija velikih džamija, odnosno džamije Rustem paše, Nove džamije (Yeni Cami) i Bajezidove džamije.

“Od posljednje resturacije Sultanahmetove džamije prošlo je 30 godina. Sada, nakon 30 godina opet ćemo je restaurirati i to će biti jedna od najopsežnijih restauracija”, pojasnio je Ertem.

Ertem ističe da veliki problem prestavljaju podzemne vode ispod džamije, te da prilikom restauracije prije 30 godina nije urađena restauracija ispod džamije.

“Uradili smo snimke podloge i primjetili da nema statičkog problema, ali da postoji problem s podzemnim vodama. Oni koji su ovdje dolazili tokom zime i proljeća svjedočili su da kišnica ne može da otiče. Uradit ćemo opsežne radove kako bismo otklonili ovaj problem. Ako treba moguće je uraditi odvodne kanale. Gledat ćemo u tom okviru i prema tome raditi. To će biti razlika u odnosu na restauraciju prije 30 godina”, rekao je Ertem.

Ertem je podsjetio kako je ranije restaurirana jedna munara, a da su odlučili da rade opsežnu popravku ostalih munara, na kojima je primjećeno oštećenje, umjesto pojedinačno.

Direktor Ertem je dodao kako na evropskom dijelu traje 39, a na azijskom deset restauracija, odnosno otvoreno je 250 gradilišta širom Turske.

Naglasio je kako je primjetno da su ukradene mnoge vrijedne pločice iz džamije.

“Ranije nije pronalaženo rješenje za prazna mjesta, nisu popunjavana. U okviru odluke koju je donijelo Vijeće za spomenike, pronađeno je rješenje da ove pločice budu zamjenjene identičnim. Mi ćemo tokom restauracije napraviti prikladne pločice”, istakao je Ertem i dodao kako će džamija tokom restuaracije biti otvorena za posjete i molitve.

Prema njegovim riječima bit će to duga restaurcija koja bi trebala biti završena 2020. godine, ali da je moguće da će to biti i ranije ukoliko ubrzaju radove i pojačaju ekipu te ukoliko bude malo nepredviđenih stvari.

 

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.