19.7.2024 23:17
Breaking News

Nedjelja je s 1.500 letova rekordni dan na aerodromu Ataturk u Istanbulu

ANKARA (AA) – U nedjelju je s aerodroma Ataturk, u Istanbulu uzletjelo 749, a sletio 751 avion čime je oboren rekord aerodroma, saopćeno je iz Direkcije državne uprave zračnog saobraćaja (DHMI), javlja Anadolu Agency (AA).

Aerodrom je tog dana koristio 156.941 putnik.

“U nedjelju je na aerodromu, kada su u pitanju letovi unutar zemlje, realizovano 236 uzlijetanja i 245 slijetanja. Što se tiče međunarodnih letova, realizovano je 513 polijetanja i 506 slijetanja. Odnosno, s aerodroma je uzletjelo ukupno 749 aviona, a sletio 751 avion. Tog dana aerorom je koristilo 156.941 putnik. Na taj način, oboren je rekord svih vremena na aerodromu Ataturk koji spada među najprometnije na svijetu. Ranije je 9. septembra 2016. godine oboren rekord, kada je realizovano 1.478 letova”, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor DHMI-ja Serdar Huseyin Yildirim izjavio je kako je uprkos svim problemima, među kojima se nalaze pokušaj državnog udara 15. jula i privođenje teroristkinje PKK, koja je privedena 8. jula, postignut veliki uspjeh i da je pokazan rast kada je u pitanju turska civilna avijacija. Pored toga, on je istakao da je pokazano kako postoji potreba za novim aerodromom.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.