23.4.2024 9:32
Breaking News

Nova grupa prijateljstva za bolje odnose Crne Gore i Turske

Galip je čestitao članovima grupe na izboru i istakao da će uskoro u Velikoj narodnoj skupštini Turske biti formirana nova grupa prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore

U Velikoj narodnoj skupštini Turske uskoro će biti formirana nova grupa prijateljstva sa crnogorskim parlamentom koja će biti posvećena daljem unapređenju odnosa dvije države, saopštio je ambasador te države u Podgorici, Serhat Galip.

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Turske održala je sastanak sa Galipom.

Kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, Galip je čestitao članovima grupe na izboru i istakao da će uskoro u Velikoj narodnoj skupštini Turske biti formirana nova grupa prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore, koja će, kao i grupe iz prethodnih saziva turskog parlamenta, biti posvećena daljem unapređenju odnosa dvije države.

„Ističući da je Crna Gora najsjajnija tačka u regionu Zapadnog Balkana, ambasador je naglasio da je zadovoljstvo biti ambasador u Crnoj Gori, te da su odnosi Crne Gore i Turske dostigli novi nivo, članstvom u NATO Alijansi“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske, Genci Nimanbegu, zahvaljujući se na čestitiki, naglasio je značaj koji Turska ima za Crnu Goru, kao prijateljska država, NATO saveznik ali i kao zemlja u kojoj živi veliki broj crnogorskih iseljenika.On je, kako je saopšteno, istakao da je sa žaljenjem pratio prošlogodišnja dešavanja u Turskoj, povodom pokušaja državnog udara, i iskazao želju da nakon prebrođene krize ta državaa nastavi sa ispunjavanjem svojih strateških državnih ciljeva, ističući članstvo u Evropskoj uniji kao veoma značajno za Tursku.

“Pored tradicionalno dobrih odnosa na političkom nivou, na sastanku je pozdravljena sve intenzivnija ekonomska saradnja Crne Gore i Republike Turske, koja je u dijelu robne razmjene, već za pet mjeseci tekuće godine dostigla prošlogodišnji nivo od oko 72 milona eura”, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, Nimanbegu je istakao da i pored dosadašnje ekonomske saradnje postoji mogućnost za još intenzivnijom saradnjom u toj oblasti: on je kazao da očekuje da će se ona dodatno unaprijediti.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore Andrija Nikolić, Suad Numanović, Marija Maja Ćatović, Branka Tanasijević i Nedžad Drešević.

“Oni su sa aspekta nadležnosti parlamentarnih odbora u kojima su članovi, istakli da će svojim angažmanom doprinijeti realizaciji konkretnih projektnih aktivnosti i unapređenju bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske”, kaže se u saopštenju.

Vijesti.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.