14.6.2024 2:00
Breaking News

Novosti iz Acibadema

Individualizovano, napredno liječenje raka počinje u Acıbademu

Ako vam je dijagnostikovan rak, Acıbademovonkološki konzilijum razmatra i obezbjeđuje različite opcije liječenja. U zavisnosti od stadijuma i karakteristika tumora, i naravno svih vaših potreba i očekivanja, Acıbademovonkološki konzilijumpredložiće optimalan, najnapredniji individualizovani plan liječenja.

Gledano prema vrsti terapija, oblast onkologije može se podijeliti na 3 glavne oblasti: medicinska onkologija, radiologija i hirurška onkologija. Za potpuno izlječenje mnogih vrsta raka potrebne su sve navedene vrste terapija. Medicinska onkologija podrazumijeva upotrebu snažnih ljekova za uništavanje ćelija raka. Hemoterapija je najpoznatiji oblik medicinske onkologije. Nadalje, imunoterapija (i druge biološke terapije) i CAR T-ćelijska terapija, ciljaju specifične vrste raka krvi i tumore, i donose novu nadu oboljelim pacijentima.

Acıbademovi onkolozi prednjače u istraživanju i razvoju novih terapija. Svi onkolozi u Acıbademu fokusiraju se isključivo na evaluaciju, dijagnostikovanje i liječenje primarnih i metastaziranih tumora. Onkolozi u Acıbademu specijalizovani su svaki u svojoj oblasti specijalizacije. Iskustvo koje naši onkolozi specijalisti posjeduju u oblasti medicinske onkologije je bez premca.

Priča o Džozefovom raku rektuma

Pedesetogodišnji Džozef je iskusan nastavnik, oženjen je i ima tri divne kćeri. Ljetnji raspust je bio na vidikua plan je bio da ga porodicamaksimalno iskoristi. Odjednom je počeo da se osjeća loše. Primijetio je krv u stolici. Nekoliko godina ranijeDžozef se suočio s hemoroidima, zato je i mislio da je to problem.

Džozef je naglasio: „Kada se moje stanje pogoršalo, zakazao sam pregled kod hirurga koji je zatražio biopsiju. Rezultat je bio zastrašujući. Bio je to tumor, rak rektuma. Doktor mi je predložio hemoterapiju prije operacije, koju sam obavio. Mislio sam da je vrijeme za operaciju. Međutim, snimci su otkrili da rak nije reagovao na hemoterapiju. Doktori su pokušavali da me smire, i tada mi je rečeno da nemam druge mogućnosti liječenja.”

Putovanje zbog zdravlja iz Kameruna u Tursku

U pitanju je bio rak rektuma četvrte faze. Džozef je znao da su mogućnosti liječenja ograničene. Rođak koji je službenik u ministarstvu zdravlja predložio mu je da ode u Tursku. Razlog? Prije samo nekoliko mjeseci, kamerunske sijamske bliznakinje Elizabeta i Meriuspješno su razdvojene jedna od druge poslije operacije koja je trajala 27 sati i to u Acıbademovoj bolnici. Sada uživaju u tome što žive i kreću se samostalno, u odvojenim tijelima. Džozef je vjerovao da ako su bolnica i ljekari omogućili ovakvu operaciju razdvajanja, mogli bi da izvedu još jedno čudo i riješe njegov rak rektuma.

Džozef je sasvojom suprugomstigao u Istanbul, u Turskoj. Upoznali su profesora Uzlema Era, nadaleko poznatog onkologa. Nakon detaljnog pregleda, profesor Er je zatražiosnimanje PET skenerom kojim je identifikovan rak rektuma i metastaze na plućima.

Acibademov onkološki konzilijumuključio je onkologa, radiologa, kolorektalnog hirurga, pulmologa i patologa, i svi zajedno su izvršili procjenuDžozefovog tumora. Liječenje je započelo radioterapijom i hemoterapijom. Terapija zračenjem značajno je smanjila tumor rektuma. Rezultati su bili veoma zadovoljavajući. Tada je Džozef počeo shemoterapijomiprošao svih 12 ciklusa. Profesor Uzlem Er je vidio veliki napredak. U ovom trenutku, profesori su odlučili da operativno uklone tumor rektuma. Operacija je prošla uspješno i hirurg je uklonio tumor iz rektuma. Poslije operacije, Džozef je prošao još jedan ciklus hemoterapije. Na kraju ovog kompleksnog liječenja, rezultati analiza su pokazali da raka više nema.

“Svi oni koji me danas vide ne mogu da povjeruju da sam nekad bio toliko bolestan. Vratio sam se normalnom životu. Mojaporodica i ja zahvalni smo Acıbademu što me je održao u životu”, dodao je Džozef.

Acıbadem je jedan jedinstveni centar za liječenje raka u kojem se u borbi protiv raka objedinjeno koristi moć medicinske onkologije, radiologije i hirurške onkologije.

 

montenegro@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

 

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.