26.9.2023 15:17
Breaking News

Podgorica: Ambasada Turkiye upriličila prijem povodom Dana Republike

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Crne Gore i Turkiye, nakon čega je ambasadorka Ozan pozdravila sve prisutne i zahvalila im se što danas dijele radost Turkiye povodom Dana Republike

Podgorica

Ambasada Republike Turkiye u Crnoj Gori priredila je večeras svečani prijem povodom 29. oktobra, turskog naconalnog praznika Dana Republike i 99. godišnjice od osnivanja moderne države, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu, na kojem je priređen svečani koktel prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika dipomatskog kora, ministarstava, lokalnih i državnih organa, privrednika, vjerskih organizacija i ostalih građana. Prijemu su između ostalih prisustvovali potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović, brojni ministri i poslanici, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Crne Gore i Turkiye, nakon čega je ambasadorka Republike Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan pozdravila sve prisutne i zahvalila im se što danas dijele radost Turkiye povodom Dana Republike.

“Naša Republika je rezultat pobjede turskog rata za nezavisnost predvođenog Mustafom Kemalom Ataturkom, koji je zlatnim slovima upisan u svjetsku istoriju kao jedinstveni genije i vođa”, kazala je Ozan.

Poručila je da je današnja Turkiye sastavni dio evroatlantskih institucija od svog osnivanja.

“Jedna je od najvažnijih i najaktivnijih članica mnogih institucija kao što su NATO, EC i OSCE. Takođe je jedan od najvećih ekonomskih partnera EU-a, gdje je naš strateški cilj punopravno članstvo”, istakla je Ozan.

Ona je kazala da Turkiye zauzima prvo mjesto u svijetu po humanitarnoj i razvojnoj pomoći u odnosu na nacionalni dohodak.

“Ovom prilikom sa zadovoljstvom konstatujem da su naši odnosi a Crnom Gorom, s kojom nas dijeli zajednička istorija i kultura te jake rodbinske veze, na odličnom nivou”, rekla je Ozan.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turkiye iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turkiye.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

AA

Check Also

Tika donirala plastenik JU Centru za djecu i mlade “Ljubović”

JU Centru za djecu i mlade “Ljubović”, zvanično je uručen plastenik koji je donacija Turske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.