21.4.2024 12:41
Breaking News

Novosti iz Acibadema

Za bezbednu estetsku hirurgiju potrebne su prave ruke Izgled je važan faktor koji utiče na karijeru i budućnost osobe zbog pozitivne percepcije na prvi pogled. Naravno, nemoguće je biti savršen, ali je lakše doći do rješenja estetskih problema za koje mislite da ih imate. Sada je moguće postići skoro savršene rezultate, posebno zahvaljujući tehnikama koje se neprestano razvijaju i vrhunskim zdravstvenim uslugama koje se nude. Bulent Sadžak (Bülent SAÇAK), profesor estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije u bolnici Acıbadem Atašehir, već 20 godina bavi se rekonstruktivnom i estetskom medicinom. Pored operacije dojke, koja je jedan od estetskih hirurških zahvata koji se najčešće izvode, bavi se i podmlađivanjem lica, rinoplastikom i oblikovanjem tela. Prof. Sadžak, između mnogih estetskih zahvata koje je radio, daje informacije o operaciji dojke, rinoplastici i liposukciji. Hirurgija dojke; Povećavanje, podizanje, smanjivanje
Operacija dojke predstavlja opšti pojam koji pokriva sve operacije dojke u “REKONSTRUKTIVNE” ili “ESTETSKE” svrhe. Rekonstruktivna hirurgija, koja podrazumijeva rekonstrukciju tkiva dojke, može se izvesti čim se tkivo dojke ukloni tokom operacije tumora dojke ili nakon toga, ako je potrebno. Estetska hirurgija dojke za cilj ima da poboljša kompletan oblik i izgled dojke i na zahtev se može izvoditi na bilo kojoj pacijentkinji starijoj od 18 godina. Estetska hirurgija dojke sastoji se od različitih zahvata. Jedna od njih je povećanje grudi ili mamoplastika, u kojoj se ukupni volumen dojke povećava upotrebom pretežno silikonskih proteza ili implantanata. Podizanje grudi ili mastopeksija je operacija za korekciju opuštenih grudi i poboljšanje oblika grudi bez sveobuhvatne promjene volumena grudi. Operacija smanjenja grudi je proces smanjenja volumena grudi prema zahtjevu pacijentkinje kako bi se smanjile tegobe kao što su jak bol u vratu i/ili problemi s kožom. Tokom ovog procesa, položaj bradavice se takođe mijenja. Svaka žena starija od 18 godina koja nema prateće bolesti može se prijaviti za konsultacije o volumenu ili obliku grudi.
Generalno, operacije dojke su jednostavne i bezbolne procedure. Boravak u bolnici u većini slučajeva ne traje duže od jedne noći. Većina pacijenata se otpušta prvog dana nakon operacije. Rana postoperativna njega nastavlja se u sljedećih 7-10 dana. Pacijentkinje koji dolaze iz inostranstva mogu se bezbedno vratiti kući nakon 10-14 dana. Pacijentkinje koje su imale operaciju dojke mogu
postati potpuno funkcionalne nakon tri sedmice oporavka. Nakon šest sedmica mogu početi sa rutinskim sportovima kao što su pilates i dizanje tegova. Ukupni rizici opšte anestezije i same operacije odnose se na sve vrste operacija dojke. O njima se do najsitnijih detalja diskutuje na konsultacijama prije operacije. Sveobuhvatna priprema i rad prije operacije sa timom anesteziologa uz pedantnost hirurga okosnice su dobre hirurške prakse.
Rinoplastika: korekcija nosa
Rinoplastika je hirurški zahvat koji se izvodi radi preoblikovanja postojećeg oblika nosa u skladu s licem, a po potrebi i uklanjanja problema s disajnim putevima. Rinoplastika se može obaviti kod svih pacijenata starijih od 18 godina koji nemaju nikakvu pridruženu bolest. Zbog stvrdnjavanja strukture hrskavice, kod starijih pacijenata koji se podvrgnu rinoplastici zadovoljstvo rezultatom možda neće biti najbolje. Uopšteno, poželjni raspon godina za operaciju korekcije nosa je za starije od 18 godina i mlađe od 30 godina. Boravak u bolnici nakon rinoplastike uglavnom se ograničavan na jednu noć i jedan dan. Pacijenti se otpuštaju nakon previjanja nosa i potrebno je oko sedam dana da se zavoj skine. Prva kontrola nakon operacije radi se sedmog dana.
Ukoliko pacijent nema nikakvih problema, može se vratiti na posao nakon 10 do 14 dana. Generalno, rinoplastika se smatra za bezbedan postupak. Međutim, ipak se radi o osjetljivoj operaciji
i najčešća komplikacija nakon operacije u ranom periodu je jači bol. Podaci iz literature koji se odnose na kasni period praćenja pokazuju da 10-15% pacijenata želi reviziju operacije. Svim pacijentima koji se odluče na rinoplastiku treba reći da je u nekim slučajevima potrebna i revizija, ali ne uvijek. Liposukcija: oblikovanje tijela Liposukcija je postupak za oblikovanje tijela, a ne za mršavljenje. Cilj operacije je da se ukloni suvišno potkožno masno tkivo i da se tijelo preoblikuje korišćenjem posebnih uređaja i kanila. Liposukcija se izvodi samostalno a često se izvodi i u kombinaciji s drugim zahvatima kao što je abdominoplastika. Ova aplikacija smatra se hirurškim zahvatom i kao i kod drugih vrsta hirurških intervencija preduzimaju se slične mjere opreza prije i za vrijeme operacije. Svaki pacijent stariji od 18 godina, koji nema komorbidnu bolest, može se podvrgnuti liposukciji kako bi preoblikovao ili se oslobodio viška masnoće u svom tijelu.
Ako je pacijent dobro i nema jake bolove nakon liposukcije, može biti otpušten iz bolnice istog dana ili dan nakon operacije. Nakon operacije, pacijenti nose specijalnu kompresivnu odjeću kako bi smanjili otok i edem na mjestima gdje je liposukcija rađena. Potrebno je da se pričuvaju naredne tri sedmice i ako nema nikakvih problema, slobodno se mogu vratiti svojim uobičajenim obavezama. Liposukcija ima za cilj samo da ukloni masno tkivo odmah ispod kože i iznad mišića, tako da su najčešća komplikacija neke modrice i bol. U vrlo rijetkim slučajevima, mala količina tečnosti koja se zove seroma može se nakupiti neposredno ispod kože. Ovo su glavni rizici u ranom postoperativnom periodu. U kasnom periodu neki pacijenti možda neće biti potpuno zadovoljni rezultatom. To je uglavnom zbog nesporazuma i loše komunikacije između hirurga i pacijenta. Za uspješan proces u estetskoj hirurgiji U estetskoj kirurgiji bezbednost pacijenta važna je koliko i konačni rezultat operacije. Za uspješan proces i ishod kontaktirajte svog estetskog hirurga, raspitajte se o svakom detalju, istaknite svoje pritužbe i očekivanja. Što je još važnije, obavite operaciju u odgovarajućoj, renomiranoj zdravstvenoj ustanovi i zapamtite da ono što vam treba nije samo dobar hirurg, već i dobra ustanova sa iskusnim timom anesteziologa i posvećenim medicinskim sestrama. Na kraju, budite sigurni da, ako vam to zatreba nakon operacije, možete stupiti u kontakt sa svojim doktorom ili hirurgom.
montenegro@acibadem.com
https://www.acibadem.rs

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.