20.6.2024 19:07
Breaking News

Novosti iz Turske privredne komore

Genc naglasio da investitore iz Turske posebno privlače niske poreske stope, lake carinske procedure i strateška lokacija Crne Gore na Jadranu

Turska privredna komora (TurkCham Montenegro) će predstaviti preporuke za poboljšanje investicionog ambijenta u Crnoj Gori i tako privlačiti nova strana ulaganja, dok investitore te države najviše zanimaju sektori poljoprivrede, energetike i obrazovanja.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao potpredsjednik Privredne komore Turske u Crnoj Gori Burhan Genc.

On je naglasio da je prema njihovim podacima u državi do sada osnovano šest hiljada turskih kompanija kao i da aktivno posluje svega 10 odsto.

Turska Privredna komora je u Podgorici otvorena krajem juna, pri čemu je saopšteno da je ta zemlja na samom vrhu kada su u pitanju direktne strane investicije, te da je obim bilateralne saradnje sa Crnom Gorom prešao 200 miliona eura.

Genc je naglasio i da investitore iz Turske posebno privlače niske poreske stope, lake carinske procedure, kao i strateška lokacija Crne Gore na Jadranu.

Kako ojačati ekonomsku saradnju Turske i Crne Gore u budućnosti i kakvu ulogu u tome mogu imati privredne komore dvaju država?

Turska privredna komora u Crnoj Gori će pripremiti i predstaviti preporuke za poboljšanje investicionog ambijenta i na taj način privlačiti nove strane investicije u zemlji. Radiće se na povećanju kvalifikovane radne snage i zapošljavanju. “TurkCham Montenegro” će takođe služiti kao vodič za crnogorske biznismene koji imaju želju da investiraju ili posluju sa Turskom. Pored svega ovoga, baviće se društvenim i kulturnim aktivnostima kako bi se građani iz dvije zemlje bolje upoznali i zbližili.

Primjera radi, već sedam godina živim i poslujemo u Crnoj Gori, javljaju nam se velike kompanije iz Turske koje žele da investiraju u turizam, poljoprivredu, energetiku, obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu i pokušavaju da prikupe informacije. Zahvaljujući našoj komori, oni će sada imati brz pristup pravim informacijama.

Potpisano više sporazuma za unapređenje saradnje(ilustracija
Potpisano više sporazuma za unapređenje saradnje(ilustracija foto: Mirko Kotlaš

Koje inicijative su preduzete za unapređenje privredne saradnje Turske i Crne Gore, i koji je njihov dosadašnji efekat?

Ugovorom o socijalnom osiguranju koji je potpisan u Ankari 15. marta 2012. godine između Turske i Crne Gore, građani obje zemlje imaju pravo da besplatno koriste bolničke usluge sa svojim osiguranjem tokom boravka u drugoj državi. Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Crne Gore potpisan je 26. novembra 2008. godine u Istanbulu. Ovim sporazumom najveći dio uvoznih i izvoznih proizvoda oslobađa se carina u trgovini između dvije zemlje.

U Ankari je u novembru 2017. godine održan četvrti sastanak Zajedničke ekonomske komisije Turske i Crne Gore (KEK) a na sastanku su između dvije zemlje su potpisani sporazumi o saradnji u oblastima poljoprivrede, šumarstva i odbrambene industrije.

Komercijalni i ekonomski sporazumi poput ovih, nastavljaju da se potpisuju i ulažu se napori da se poveća obim bilateralne saradnje.

Posjedujete li precizne podatke, koliko je preduzeća prisutno u Crnoj Gori koja su osnovali turski državljani i njihovu strukturu djelatnosti?

Prema našim informacijama u Crnoj Gori je osnovano oko šest hiljada turskih kompanija, ali samo 10 odsto od tog broja posluje aktivno.

U kojem sektoru vidite mogućnost za zajedničke projekte i investicije?

Možemo reći da postoji veliko interesovanje za sektor poljoprivrede, energetike, obrazovanja, zdravstva i infrastrukture.

Koje su prednosti, a koje mane crnogorskog poslovnog ambijenta?

Crna Gora je jedna od najlepših zemalja istočne Evrope. Niske poreske stope, lake carinske procedure, strateška lokacija duž jadranske obale i kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji čine ovu zemlju privlačnom za turske investitore.

 

https://www.vijesti.me/

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.