08.12.2021 2:33
Vijesti
Home » ANALIZE » Od naredne godine stipendije Univerziteta TOBB za crnogorske studente
Od naredne godine stipendije Univerziteta TOBB za crnogorske studente

Od naredne godine stipendije Univerziteta TOBB za crnogorske studente

Tokom posjete Turskoj, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, sa saradnicima, sastao se sa ministrom trgovine Mehmetom Mušom i članom Borda direktora Unije komora i robne razmjene TOBB, Faikom Javuzom.

“Crna Gora i Turska imaju prijateljske odnose i snažnu ekonomsku saradnju koja se može dodatno unaprijediti, pogotovo u pogledu obima trgovinske razmjene i investicija”, ocijenio je Milatović tokom sastanka  sa ministrom Mušom.

On je naglasio da je cilj  kojem Crna Gora teži da trgovinska razmjena sa Turskom bude na duplo većem nivou od sadašnjeg, 250 miliona eura do kraja 2022. godine, što je najavio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom nedavne posjete Crnoj Gori.

“Kako bi smišljeno i strategijski krenuli u realizaciju ovog cilja, sa sigurnošću mogu da najavim da će crnogorski Parlamet već na prvoj narednoj sjednici ratifitkovati Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dvije države”, naglasio je Milatović, i ovom prilikom od ministra Muša dobio uvjerenje da će Sporazum biti u najskorijem periodu potpisan i od strane Turske.

Milatović  je prisutne upoznao sa ciljem i politikom koju Vlada Crne Gore sprovodi, a koja između ostalog obuhvata: poboljšanje poslovnog ambijenta, suzbijanje sive ekonomije i korupcije, privlačenje direktnih stranih investicija i promocija Crne Gore kao sigurne investicione destinacije sa stabilnim javnim finansijama, u kojoj su turski investitori dobrodošli.

“Turska je ekonomski snažno prisutna u Crnoj Gori, pogotovo u poslednjih nekoliko godina, pa danas kompanije iz ove zemlje čine gotovo trećinu od ukupnog broja stranih kompanija koje posluju kod nas. Investitori, koji se nalaze među deset najvećih u Crnoj Gori uglavnom ulažu u energetiku, logistiku, turizam i nekretnine, a vjerujemo da se uskoro mogu naći i u prvih pet. S obzirom na veliko interesovanje koje su iskazali ovog puta  sve bliži smo da to i ostvarimo”, istakao je Milatović.

Tokom sastanka sa Javuzom iz Unije komora i robne razmjene TOBB koja je predstavnik najvišeg nivoa turskog privatnog sektora, ministar Milatović  iskazao je zadovoljstvo susretom.

“Zaista mi je veliko zadovoljstvo što imam priliku da se lično upoznam sa radom i postignutim uspjesima Unije TOBB. Vaše iskustvo, način poslovanja, vođenje politika o unapređenju privatnog sektora i konkurentnosti služiće našem daljem radu kao krajnji cilj koji želimo postići”, istakao je on

Ministar je ocijenio veoma važnim uspostavljanje institucionalne i privredne saradnje između Ministarstva ekonomskog razvoja i drugih crnogorskih institucija sa institucijama sa teritorije Turske, u cilju razmjene iskustava i sagledavanja mogućnosti zajedničkog djelovanja.

Sagovornici su se nadalje usaglasili oko uspostavljanja bilateralne komore između  TOBB-a i PKCG koja će pomoći u unapređivanju ekonomske i trgovinske saradnje između dvije države.

Milatović i Javuz su najavili potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju bilateralne komore i to na idućoj sjednici Mješovite komisije koja će se održati početkom naredne godine u Turskoj.

Javuz je ministra Milatovića upoznao sa radom Univerziteta TOBB, koji trenutno pohađa 7,000 studenata iz cijelog svijeta. Oni imaju priliku da, osim akademskog znanja, steknu i praktično iskustvo, tj. plaćeno stažiranje u turskim kompanijama i pioniri su takvog modela obrazovanja u Turskoj.

“Ova Vlada  istinski vjerujete da je obrazovanje  ključ svih promjena I cilj nam je mladi iz Crne Gore imaju što veće mogućnosti da unaprijede  svoje znanje i da se profesionalno i akademski razvijaju”, kazao je Milatović.

Ovom prilikom dogovoreno je da Univerzitet TOBB  uspostavi stipendiranje za crnogorske studente već od naredne godine.

“Uviđajući kvalitet i uspjehe Univerziteta uvjeren sam da će vaše prisustvo dati jak podsticaj daljem razvoju našeg tržišta rada i ojačati ga stručnim i kvalitetnim kadrom”, zaključio je ministar.

www.cdm.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.