14.7.2024 22:58
Breaking News

Oproštajna posjeta ambasadora Bralića ministru odbrane RT Ismetu Jilmazu

Ambasadora Bralića je u oproštajnoj posjeti primio ministar odbrane u Vladi Republike Turske g-din Ismet Jilmaz. U vrlo prijateljskoj atmosferi, ministar Jilmaz se zahvalio ambasadoru Braliću na vrlo uspješnom obavljanju funkcije prvog ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj u novoj istoriji od priznavanja nezavisnosti Crne Gore nakon referenduma 2006 godine. Ministar Jilmaz je istakao da su uspostavljeni dobri temelji saradnje između Turske i Crne Gore na polju politike, ekonomije, kulture, obrazovanja itd a posebno stavio akcenat na podršku Vlade Republike Turske Crnoj Gori na putu NATO-a i evropskih integracija.

Ministar Jilmaz je napomenuo i skoriji sastanak ministara vanjskih poslova u vezi pristupanja novih članica zemalja NATO-u gdje je ministar Davutoglu pružio punu podršku Crnoj Gori da što brže postane članica NATO-a, jer NATO za zemlje na Balkanu predstavlja značajan put stvaranja bezbjednosti i mira koji je čitavom svijetu potreban u doba novih nemira na bliskom istoku.

Naglasio je i sastanak Samit NATO-a u oktobru 2014 godine gdje će Turska ponovo pružiti punu podršku Crnoj Gori njenom pristupanju NATO-u. Prema njegovom mišljenju Crna Gora bi trebalo da postane članica NATO-a do kraja 2015 godine, uz ispunjenje potrebnih uslova.
Ministar Jilmaz je stavio akcenat i na brojnu iseljeničku zajednicu Crne Gore u Turskoj, prema njegovim procjenama preko 250 hiljada i naglasio da su to važne karike u gradnji mostova saradnje između dvije zemlje.

Ambasador Bralić se zahvalio na prijemu, na punoj podršci Vlade Turske Crnoj Gori na svim poljima a posebno se zahvalio ministru na posebnoj pažnji koju imaju prema Crnoj Gori kada je u pitanju članstvo NATO-u.

Ambasador je ukratko napravio osvrt na dosadašnju saradnju dvije zemlje i naglasio na značaj potpisivanja preko 20 Sporazuma u različitim oblastima između ostalog i Sporazum o vojnoj saradnji koji je nedavno potpisan u Sarajevu sa nadom da će i ostali vojni Sporazumi biti potpisani u što kraćem roku.

Ambasador se složio da su iseljenici veoma bitna struktura u uspostavljanju bližih odnosa dvije zemlje i naveo da gdje god je bila upriličena posjeta unutar Turske imala se mogućnost za upoznavanje porodica koje su se doselile u različitim periodima sa prostora Crne Gore, sada uvaženih građana Turske a da je jedan od primjera i generalni sekretar Generalštaba Vojske Republike Turske Metin Ozbek porijeklom iz Bijelog Polja iz porodice Hasanbegović.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.