14.7.2024 21:04
Breaking News

Oproštajna posjeta ambasadora Bralića ministru vanjskih poslova Republike Turske Davutoglu-u

Ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj Rama Bralića danas je u oproštajnoj posjeti primio ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu.

Ministar Davutoglu se zahvalio ambasadoru Braliću na časnom i učinkovitom obavljanju funkcije prvog ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj u novijoj istoriji i naglasio da je otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Ankari dalo i veliki impuls na produbljivanju prijateljskih odnosa Republike Turske i Crne Gore.

Davutoglu je podvukao da Vlada Republike Turske daje punu podršku Crnoj Gori na svim poljima, a posebno je naglasio poslednji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a na kojem je Turska dala punu podrsku da Crna Gora što prije postane njena članica i naglasio da Crna Gora uporno i kvalitetno savladava put ka članstvu u NATO.

Naglasio je da su medjusobne posjete turskih i crnogorskih zvaničnika veoma intezivne na svim nivoima i da su poslednja dva mjeseca dva ministra Vlade Republike Turske posjetili Crnu Goru. Svaka posjeta donese nove impulse u saradnji, i sve je to pokazatelj koliko Turska želi da unaprijedi odnose sa Crnom Gorom.

Ambasador Bralić se zahvalio ministru Davutolguu na tretman koji uživa Crna Gora u Turskoj, zahvalio na podršci Vlade Republike Turske Crnoj Gori, naglasio da su uspostvaljeni dobri temelji saradnje na političkom, ekonomskom i kulturnom polju, da je u ovom periodu potpisano preko 20 Sporazuma o pravnim odnosima Turske i Crne Gore, da je ekonomska saradnja na snažnom usponu, da je prisustvom kompanija Gintaša, Tosčelika i Globalporta otvoren put za ostale kompanije.

Ambasador Bralić se zahvalio na svemu onom sto je ostvarila TIKA u Podgorici sa preko 150 projekata od 2007 godine, da će otvaranjem Instıtuta Junus Emre produbiti kulturna saradnja između dvije zemlje i da će produbljivanju saradnje posebno dati doprinos studenti koji se školuju u Turskoj o trošku Vlade Republike Turkse a kojih je preko 200.

Otvaranjem Ziraat banke u Crnoj Gori se očekuje novi investicioni impuls turskih kompanija u CG posebno u sektoru turizma i energetike kao i otvaranjem malih i srednjih preduzeća.

Ambasador Bralić se zahvalio na toplom prijemu tokom svog boravka u Turskoj, imajući otvorena vrata i pristup na svim nivoima.
Posebnu zahvalnost je istakao prema iseljeničkoj zajednici CG u Turskoj i njenom probudjenom osjećaju za zemlju svog porijekla.
Ministar Davutoglu je tom prilikom uručio ambasadoru Braliću “izgraviranu ploču” u znak poštovanja.

U nizu oproštajnih posjeta ambasadora je prije nekoliko dana primio i predsjednik Velike Narodne Skupštine Republike Turske g-din Đemil Ćićek, koji je zadržao g-dina ambasadora na duži prijateljski razgovor i koji mu se zahvalio na doprinosu unapredjenja ukupnih odnosa između Turske i Crne Gore. G-din Ćićek je dao poseban naglasak na dobru saradnju Parlamenta Turske i Parlamenta Crne Gore.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.