18.7.2024 4:24
Breaking News

Most Osmangazi je za osam dana prešlo 760 hiljada vozila-otvoren je 1. jula

Viseći most Osmangazi na istočnom kraju Mramornog mora između mjesta Yalova i Gebze, koji je otvoren 1. jula i četvrti je po veličini most ovog tipa u svijetu, za samo osam dana prešlo je oko 750 hiljada motornih vozila.

Ovu informaciju potvrdio je turski premijer Binali Yildirim, koji  je jučer boravio u posjeti turskom gradu Kocaeliju.

“Most Osmangazi otvoren je 1. jula. Danas je osmi dan od njegovog otvaranja i u tom periodu ostvareno je oko 760 hiljada prelazaka. Na dnevnoj bazi taj broj iznosti oko 95 hiljada”, kazao je Yildirim, dodavši kako je ovaj most dosta olakšao građanima i da je broj korisnika sve veći.

Viseći most Osmangazi ili kako ga još nazivaju “Zaljevska ogrlica” i “turski Golden Gate” je mega projekt i dio autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir. Dio je autoceste koja je najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji.

Ova cesta će trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Također, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sada traje svega četiri minute.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svijetu.

http://www.trt.net.tr/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.