24.9.2023 8:45
Breaking News

Otvoren auto-put Istanbul Izmir

Autoput je dug 426 kilometara, a putovanje između najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Turskoj Istanbula i Izmira skratio je s 8,5 na 3,5 sata

Istanbul

Bivši premijer i predsjednik parlamenta Turske Binali Yildirim bio je među prvim vozačima koji su koristili novootvoreni autoput između Istanbula i Izmira, u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši premijer i aktuelni zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske snimljen je za volanom minibusa kojim je u pratnji supruge Semihe Yildirim doputovao iz Izmira u Istanbul.

Yildirim je u kratkoj izjavio pozvao vozače da se pridržavaju saobraćajnih pravila.

Radi se o novom mega projektu realizovanom u Turskoj, za čiju je izgradnju kamen temeljac postavljen 2010. godine, a koji je otvoren prošlog vikenda.

Autoput je dug 426 kilometara, a putovanje između najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Turskoj Istanbula i Izmira skratio je s 8,5 na 3,5 sata.

Kako je prilikom otvorenja autoputa u nedjelju rekao predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, projekat je finansiran uz pomoć modela Izgradi-Upravljaj-Prenesi i turska država nije potrošila nijedan novčić.

Vrijednost projekta je 11 milijardi dolara.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.