19.7.2024 23:56
Breaking News

Otvorena prva specijalna biblioteka u Crnoj Gori

Agencija TIKA i Resursni centar za djecu i mlade u Podgorici otvaranjem specijalne biblioteke obilježili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Podgorica

Predstavnici turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Resursnog centra za djecu i mlade u Podgorici danas su svečano otvorili prvu specijalnu biblioteku u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Biblioteka, koja se nalazi u sklopu Resursnog centra, otvorena je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Direktorka Centra Mirjana Popović zahvalila je na donaciji i poručila da će biblioteka biti pretvorena u multifunkcionalnu salu.

“U ovom prostoru ćemo organizovati konferencije i okrugle stolove. U okviru ove sale djeca će moći da gledaju filmove i organizuju različite radionice”, kazala je Popović.

Koordinator kancelarije TIKA za Crnu Goru Muhamed Unal, istakao je da će ta organizacija nastaviti da pomaže obrazovanje.

“Ovo ne gledamo kao na centar za osobe sa invaliditetom, jer ovo su bogata srca i djeca puna života. Hvala nastavničkom kadru u Centru, jer ovo je posao koji nema radno vrijeme već zahtijeva da su pripravni 24 sata“, rekao je Unal.

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan napomenula je da se radi o značajnom projektu i čestitala djeci na biblioteci. Ozan je podsjetila da je TIKA u Crnoj Gori realizovala 330 projekata u svim oblastima.

“Dosta učimo od djece kada radimo sa njima. Riječ invaliditet postoji samo u mozgovima onih koji ne mogu da je razumiju. Svi smo jednaki na ovome svijetu”, kazala je Ozan.

Jedan od učenika Radovan Džuver rekao je da će donacija pomoći svima koji vole da čitaju.

Opremanjem biblioteke, kako je navedeno, TIKA nastavlja sa aktivnostima širom svijeta kada je u pitanju otklanjanje poteškoća osoba sa invaliditetom i radi na tome da svaki pojedinac bude uključen što više u socijalni život u mjestu gdje se nalazi.

JU Resursni centar za djecu i mlade je osnovan 1948. godine i nekoliko puta je dobio nagradu za najbolji rad na državnom nivou, a u sklopu Centra pružaju se usluge obrazovanja i rehabilitacije za djecu i mlade do 18 godina.

Centar pomaže osnovnim i srednjim školama u oblasti inkluzivnog obrazovanja i nastavnom kadru i porodicama pruža usluge sa psihološke, preventivne i edukativne strane.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.