16.7.2024 5:52
Breaking News

Pegazus ulazi na crnogorsko tržište: Otvaranjem novih letova privlačimo turiste

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se danas sa Barišom Kalkavanom, Ambasadorom Republike Turske kako bi razgovarali o daljim, konkretnim, koracima koji znače snažnije saobraćajne veze između dvije države.

Kako je saopšteno iz MKI, na početku razgovora Ibrahimović je istakao da Crnu Goru i Republiku Tursku karakterišu prijateljski odnosi uz obostranu spremnost za kontinuirano produbljivanje bilateralne saradnje.

“Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, kao i dešavanja u Ukrajni svjesni smo činjenice da već duži niz godina aerodromi u Turskoj (prije svega aerodrom Istanbul) predstavljaju čvorišta (hub) preko kojih turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju”, dodao je on.

Kako je istakao Ambasador Kalkavan zvanični podaci pokazuju da je značajan broj stranih kompanija u Crnoj Gori u vlasništvu turskih državljana, a svakako , ovakvoj dobroj bilateralnoj saradnji doprinijele su i nacionalne avio kompanije dvije države.

Imajući u vidu ovu činjenicu iskazano je interesovanje low cost kompanije Pegasus (vodeća turska nisko tarifna avia kompanija koja pokriva 126 destinacija i uz 96 vazduhoplova, relativno mlada flota, vecina njih su A320_321) i  koja povezuje destinacije u Evropi, Srednjem Istoku i Africi da uspostavi letove ka našoj državi.

Državni sekretar Admir Šahmanović osvrnuo se na mogućnost saradnje između low coast kompanije Pegazus i nacionalnog avio prevoznika, ukazujući na izazove u poslovanju sa kojima se suočava TO Montenegro, ali i potrebe države da u skladu sa mogućnostima bude podrška svojoj avio-kompaniji.

Sastanku su prisustvovali i direktor Turkish airlinesa u CG Muttalip Ilhan i predstavnik Pegazus kompanije Emre Pekesen, kao i predsjednik odbora direktora TO Montenegro Pavle Ljesar.

Cilj zajedničkog sastanka je, kako su naveli, da se pronađe model poslovanja koji će za sve kompanije obezbijediti prostor na tržištu i omogućiti povoljne uslove poslovanja.

Danas je takođe potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju, a imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju i to da značajan broj turista posećuje Crnu Goru zahvaljujući dobrim konekcijama na istanbulskom aerodromu, a sve u cilju privlačenja većeg broja turista koji će posetiti Crnu Goru već u ovoj letnjoj IATA 2023 sezoni.

Zajednički zaključak sagovornika je da se ulaskom Pegazusa na crnogorsko tržište otvaraju nove linije, povećava avio- dostupnost naše zemlje, koja će zasigurno uticati na povećanje broja turista sa mnogih destinacija koje su do sada slabo bile povezane sa vazdušnim lukama u Crnoj Gori.

 

cdm.me

Foto: Wikidata

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.