16.4.2024 12:33
Breaking News

Turkish Airlines slavi 90. godišnjicu postojanja

Osnovan 1933. sa flotom od pet aviona i 28 sjedišta, Turkish Airlines 90. godišnjicu proslavlja sa flotom od 415 aviona

Istanbul

Turska nacionalna aviokompanija i prepoznatljivi globalni brend Turkish Airlines slavi 90. godišnjicu postojanja, javlja Anadolija.

Osnovan 1933. sa flotom od pet aviona i 28 sjedišta, Turkish Airlines 90. godišnjicu proslavlja sa flotom od 415 aviona.

Prvi međunarodni let Turkish Airlinesa obavljen je 1947. godine letom na liniji Ankara – Istanbul – Atina.

Turkish Airlines trenutno leti na 344 destinacije u 129 zemalja i pet kontinenata sa ukupnim brojem osoblja od 82.000.

Kompanija planira duplirati flotu do 2033. na 800 aviona te letjeti na 400 lokacija uz povećanje broj zaposlenih na 150.000.

Ahmet Bolat, izvršni direktor avioprevoznika, saopštio je u subotu da Turkish Airlines nastavlja svoj put, započet prije 90 godina.

Aviokompaija je osvajala nagrade kao što su “Najbolja aviokompanija u Evropi”, “Najbolji ketering u biznis klasi”, “Najbolji smještaj u biznis klasi” i “Najbolja aviokompanija u Južnoj Evropi”.

Turkish Airlines je također izabran za jednu od tri najbolje aviokompanije u svijetu kao rezultat glasanja održanog među čitaocima časopisa “Conde Nast Traveler”.

Aviokompanija je osvojila nagrade kao što su “Najboljih deset međunarodnih aviokompanija”, “Najbolji program korporativnih avioprevoznika”, “Globalna aviokompanija s pet zvjezdica” i “Najbolja evropska aviokompanija koja opslužuje Bliski istok”.

Turkish Airlines je također nagrađen “Dijamantskim statusom”, najvišim stepenom u oblasti zdravstvene sigurnosti i rangiran je na drugo mjesto u svjetskim najpoznatijim i najpoželjnijim kategorijama globalnih aviokompanija.

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.