16.4.2024 12:49
Breaking News

Peter Estlin: Turska je trenutno 13. ekonomska sila svijeta

Direktor Finansijskog centra u Londonu Peter Estlin izjavio je kako je ekonomija Republike Turske trenutno 13. ekonomija u svijetu.

Direktor Finansijskog centra u Londonu Peter Estlin izjavio je kako je ekonomija Republike Turske trenutno trinaesta ekonomija u svijetu.

Udruženje turskih privrednika i industrijalaca (TUSIAD) organiziralo je skup pod naslovom “Revidiranje tursko-britanske saradnje nakon Brexita“.

Estlin je u obraćanju učesnicima istakao kako je Velika Britanija prije dvije godine bila drugo najveće tržište turskog izvoza.

“Turska je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Velike Britanije. Bilateralni odnosi su dobri i potrebno ih je dodatno razvijati“, kazao je Estlin.

Estlin je pohvalio ekonomski razvoj Turske, a posebno je ukazao na visok stepen usluga u turskom turističkom sektoru.

“Turska ekonomija je porasla. Trenutno je to 13. ekonomija svijeta. Turska ekonomija brže raste od evropskih ekonomija“, kazao je Estlin.

Generalni sekretar TUSIAD-a Bahadir Kaleagasi je kazao da to udruženje ima zadaću da analizira upravu, finansije i reforme i da kreira najpovoljnije uvjete poslovanja.

“Razmatramo i sve mogućnosti kako bismo našli najadekvatniji način integracije turske ekonomije u Evropsku uniju“, kazao je Kaleagasi.

 

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.