20.7.2024 14:51
Breaking News

PKCG: Privrednici jačaju ekonomske veze Crne Gore i Turske

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Odborom za proizvodnju i trgovinu (UTIK) iz Turske, organizovala je 1. decembra poslovni forum i bilateralne susrete privrednika dvije države u hotelu Hilton.

U sastavu delegacija bili su predstavnici kompanija iz sektora građevinarstva, automobilske industrije, laboratorijskog materijala i proizvodnje poljoprivrednih mašina i tekstila.

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović kazao je da krovna poslovna asocijacija svoje angažovanje u značajnoj mjeri usmjerava na podsticanje razvoja ekonomske saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino-tržištima.

„Razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom u Privrednoj komori Crne Gore smatramo veoma značajnim, što se, pored ostalog, ogleda u veoma kvalitetnoj saradnji sa Kancelarijom za ekonomske odnose Ambasade Turske u našoj državi, kao i čestim susretima privrednika dvije zemlje“, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Turska imaju tradicionalno i u kontinuitetu uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje.

Delegacija iz Turske koja je na forumu uglavnom bila sastavljenja od srednjih preduzeća i pokriva različite oblasti privrednog djelovanja od konsalting usluga do gradjevinarstva.

„Potencijal i izraženo interesovanje za saradnju su očigledni. Pozivam privrednike da iskoriste današnju priliku, i ostvare svoje poslovne interese kroz otpočinjanje novih zajedničkih biznisa“, zaključio je Radovanović.

Erdal Karameroglu, savjetnik za trgovinske odnose u Ambasadi Turske izrazio je zahvalnost Privrednoj komori na organizaciji ovog poslovnog foruma i dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

On je predstavio jedno od najvažnijih trgovačkih udruženja u Turskoj, SAKARI, istakavši da u okviru njega posluju kompanije iz raznih oblasti, od tekstila do mašinstva i laboratorijske opreme.

„Danas su sa nama i respektabilne firme iz Crne Gore i nadam se da će tokom bilateralnih razgovora naše kompanije uspjeti da ostvare uspješnu saradnju“, istakao je Karameroglu.

Kako je kazao, između Crne Gore i Turske postoji dobra pravna podloga za nesmetanu trgovinu i dobre ekonomske odnose.

„Dalji razvoj trgovinski odnosa dvije zemlje je na našim privrednicima, a današnji forum predstavlja izuzetnu priliku da iskorisitimo sve šanse koje nam se pružaju“, istakao je Karameroglu.

Özkan Pinar, predsjednik UTIK-a, istakao je da, iako geografski mala, Crna Gora ima brojne potencijale za dodatno unapređenje trgovinskih odnosa sa Turskom.

„Smatram da u onim tačkama u kojima političari ne mogu naći kompromis, biznismeni i privrednici mogu i treba“, poručio je Pinar, dodajući da je cilj današnjeg skupa da se zajedničkim snagama razvija trgovina između dvije zemlje, ali i generalno doprinese njihovom ekonomskom razvoju.

Pinar je takođe predstavio Odbor za proizvodnju i trgovinu (UTIK), kazavši da on predstavlja asocijaciju formiranu uglavnom od vlasnika srednjih preduzeca, sa sjedištem u Sakariji, sa misijom da podrži ekonomski, društveni i lični razvoj pojedinaca koji su preduzetnici ili menadžeri u poslovnom svijetu, te da ih usmjeri na proizvode i projekte.

„Posvećeni smo razvoju spoljne trgovine i stranih investicija, omogućavajući svojim članovima da dođu do novih tržišta“, istakao je on i predstavio privredu Sakarije koja samo u auto industriji ima godišnji izvoz od 4,5 milijarde dolara.

Aleksandra Bučevac, Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija predstavila je investicione prirodne i privredne potencijale naše zemlje, te prezentovala stanje nacionalne ekonomije i poslovni ambijent.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

Portalanalitika.me

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.