23.4.2024 9:48
Breaking News

Počela izgradnja podvodnog tunela na Bosforu

Počeli su radovi na izgradnji Euroazijskog tunela, podvodne putne komunikacije ispod moreuza Bosfor. Ceremoniji bušenja prvih nekoliko metara podvodnog tunela prisustvovao je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Izgradnjom ovog tunela, putovanje između istanbulskih naselja Kazličešme i Goztepe će biti skraćeno sa 100 na samo 15 minuta vožnje.
“Četiri ovakva tunela se nalaze u New Yorku i omogućavaju saobraćanje lahkim vozilima, pod vodom; jedan je u Kuala Lumpuru u Maleziji, a sličan tunel postoji u Francuskoj. Mi sada dovodimo najmoderniji i najrazvijeniji podvodni tunel u Istanbul,” kazao je premijer.
Izvršenjem ovog projekta, kojim će biti omogućeno saobraćanje vozila ispod Bosforskog moreuza, značajno će se podići i ugled Turske na globalnim platformama, izjavio je Erdogan. Euroazijski tunel će biti i četvrta spona između dva kopna u Istanbulu, pored mostova Bogazici i Fatih Sultan Mehmet i podvodne željezničke komunikacije Marmaray.
“Nadam se da će patnja poznata kao ‘gužva na mostu’ postati stvar prošlosti,” kazao je premijer.
U probijanju tunela će biti korištena specijalna bušilica TBM (Tunnel boring machine) Herrenknecht Mixshield tipa, nazvana Yildirim Bayezid, prema osmanskom sultanu. Proizvela ju je njemačka kompanije Herrenknecht, isključivo za potrebe ovog projekta, na zahtjev tursko-južnokorejskog konzorcija Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. i SK Engineering & Construction Co. Ltd.
Yildirim Bayeizd je mašinski gigant promjera 13,6 metara, dužine 120 metara, a iskopavaće 8 do 10 metara tunela dnevno. Operiraće na dubini od 106 metara ispod Bosfora, a njenim radom će biti premoštena dužina od 3,5 kilometra, između stanice Haydarpaša i distrikta Cankurtaran.
“Ovaj projekat je trenutno zasigurno jedan od najizazovnijih zahvata u izgradnji tunela u cijelom svijetu,” smatra Georg Schleer, projekt menadžer u kompaniji Herrenknecht.
Po završetku radova, tunelom promjera 12 metara, dužine 5,4 kilometra, na dva sprata će u dvije trake, u oba smjera, prolaziti oko 120 hiljada vozila. Saobraćanje će biti dozvoljeno isključivo manjim putničkim automobilima i minibusima.
Radovi na projektu čija se ukupna vrijednost procijenjuje na 1 milijardu 245 miliona 121 hiljadu i 188 dolara biće završeni naredne godine. Tunelom će u narednih 26 godina upravljati konzorcij Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), nakon čega će biti predat u nadležnost Generalne direkcije za infrastukturna ulaganja (AYGM) koja djeluje pri Ministarstvu prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske.
www.trtbosanski.com

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.