20.7.2024 15:33
Breaking News

Podgorica: TIKA prezentirala svoje aktivnosti u CG

Turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA od polovine 2007. godine do danas je u Crnoj Gori realizovala 185 projekata. Tim povodom je u Podgorici održana prezentacija projekata Agencije, na kojoj je između ostalih prisustvovao predsjednik Odjeljenja za Balkan i Istočnu Evropu TIKA-e Mahmut Ćevik.

Turska je i u samom referendumskom procesu pokazala svoje istorijsko prijateljstvo sa Crnom Gorom, tako što je  jedna od prvih država koja je priznala njenu nezavisnost.

Odmah nakon referenduma, tačnije 15.05.2007 potpisivanjem medjudržavnog protokola TIKA kancelarija za koordinaciju programa u Podgorici postala je i prvi zvanični predstavnik Turske u Crnoj Gori.

Turska kao zemlja koja je priznala crnogorsku nezavisnost kroz prizmu mira i stabilnosti na Balkanu, uspostavila je veoma bliske odnose sa Crnom Gorom.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju, kancelarija za koordinaciju programa u Podgorici obostranom interakcijom i svakodnevnim jačanjem medjusobne saradnje, realizacijom projekata i aktivnosti radi na pospješenju razvoja Crne Gore.

Od dana otvaranja pa do danas u saradnji sa resornim ministarstvima, državnim institucijama i lokalnim samoupravama  realizovala je 185 projekata obuhvatajući prvenstveno sektore obrazovanja, zdravstva, kulturne saradnje i infrastrukture. U toku 2014 godine realizovano je 23 projekta dok je realizacija 9 projekata još uvijek u toku.

U drugoj polovini 2007. godine realizovano je 7 projekata, u 2008. godini 12 projekata, u 2009. godini 16 projekata, u 2010. godini 29 projekata. Nakon toga, u 2011. godini realizovano je 26 projekata, u 2012. godini 34 projekta, u 2013. godini 38 projekata, a do kraja oktobra 2014. godine već su završena 23 projekta. Do kraja 2014 godine planiran je završetak devet projekata.

TIKA kroz svoju kancelariju u Podgorici ima za cilj da pospješi saradnju i komunikaciju sa državnim organima i sprovodjenjem projekata radi na očuvanju zajedničke istorijske kulturne zaostavštine ove dvije zemlje, omogući da se ista prenese  mladjim naraštajima. A kao krajni cilj sprovodjenjem raznovrsnih projekata da približi turski narod crnogorskom narodu, i uputi ruku prijateljstva  svakom dijelu Crne Gore.

Predsjednik Odjeljenja za Balkan i Istočnu Evropu TIKA-e Mahmut Ćevik kazao je da je TIKA u svijetu do sada donirala 3,3 milijarde dolara. TIKA je sa ekonomskim rastom Republike Turske, posebno od 2002. godine, kada smo posredstvom naših kancelarija u 12. prijateljskih država sprovodili aktivnosti, danas taj broj se povećao na 38. država gdje sa kancelarijama za programsku koordinaciju u ime naše države kroz razne projekte i aktivnosti pružamo tehničku pomoć. Naša ustanova je do sada realizovala projekte u više od 120 država od Madagaskra do Ukrajine, preko Senegala pa do balkanskih zemalja istakao je Ćevik.

Koordinator TIKA-e u Podgorici Mustafa Yaziđi prilikom predstavljanja projekata je poručio da je cilj ulaganja TIKA-e u zdravstvene i obrazovne institucije Crne Gore da doprinese boljem liječenju i boljem kvalitetu obrazovanja. Bilo je riječi o realizovanim projektima u 2014 godini, načinu mogućnosti apliciranja za projekte i na kraju su najavljeni novi projekti za 2015. godinu.

Kao jedan od značajnijih projekata za 2015. godinu, kako je istakao Yaziđi, jeste adaptacija Urgentnog bloka pri Kliničkom centru Crne Gore.

Na pomenutoj prezentaciji prisutnima se obratio i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Kenan Hrapović koji je iskazao zadovoljstvo zbog prisustva TIKA-e na prostoru Crne Gore. On je saopštio da je TIKA do sada na polju zdravstva uložila oko milion eura širom Crne Gore, ne računajući i projekat adaptiranja i opremanja ugretnog bloka Kliničkog centra CG koji vrijedi 700 hiljada eura.

Na prezentaciji je govorio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji se zahvalio za ulaganja na polju kulture, posebno kada je u pitanju pomoć Islamskoj zajednici.

Prezentaciji su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, predstavnici ambasade Turske, predsjednici opština, poslanici, kao i partneri agencije TIKA u realizaciji projekata.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.