23.4.2024 10:06
Breaking News

Tanilir: Život u Crnoj Gori teče u harmoniji sa prirodom, za tim čezne cijeli svijet

Polazeći od sličnosti koje postoje između Crne Gore i Turske u pogledu mentaliteta ljudi, kulture i običaja, razmjena praktičnog iskustva može poslužiti kao jedna od smjernica u procesu izgradnje crnogorskog nacionalnog brenda, konstatovano je na sastanku Generalnog direktora Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jova Rabrenovića i ambasadora Turske u Crnoj Gori Mehmeta Niyazija Tanilira.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja Crne Gore i Turske na visokom nivou, na šta ukazuje rast broja investitora zainteresovanih za ulaganje u Crnoj Gori, kao i skoro otvaranje još dva počasna konzulata Crne Gore u Republici Turskoj, čime će se ukupan broj počasnih konzularnih predstavništava popeti na pet.

“Crna Gora je zemlja lagodna za život, u kojoj život teče u harmoniji sa prirodom, a to je ono za čim čezne cijeli svijet“, odgovorio je ambasador Tanilir na pitanje kako doživljava Crnu Goru.

On je kazao da Crna Gora kao ekološka država raspolaže raznovrsnom florom i faunom, prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom i istorijskom tradicijom, a ukoliko njen dalji razvoj i napredak bude išao u korak sa očuvanjem životne sredine i prirodnih ljepota, ona može izgraditi imidž destinacije na kojoj ljudi mogu naći spokoj, što je u današnjem vremenu svima potrebno.

“Konkurentska prednost nacionalnog brenda Crne Gore upravo se i determiniše prirodnim, kulturnim i ljudskim potencijalima koji pravilno povezani mogu razviti integrisani nacionalni brend, čija će vrijednost biti materijalozovana kroz finansijske benefite, ne samo za sadašnje, nego i za buduće generacije. Crna Gora ima sve neophodne atribute ne samo da bude najbolje pozicioniran nacionalni brend Jugoistočne Evrope, nego i da se mjeri sa vodećim evropskim i globalnim brendovima. Osnova za uspjeh je upravo u izgradnji sigurne, pouzdane i privlačne destinacije“, jedan je od zaključaka sastanka.

Kako su istakli u Ministarstvu, imajući u vidu prepoznatljivost koju Turska ima u svijetu, naročito kao atraktivna turistička destinacija prepoznata po izuzetno visokom nivou kvaliteta ugostiteljskih usluga, sa bogatom istorijom, kulturom, tradicijom, prirodnim ljepotama, saradnja ove dvije države u procesu izgradnje nacionalnog brenda je veoma značajna.

Na sastanku je dogovorena mogućnost saradnje sa turskim Ministarstvom trgovine, koje je zaduženo za pitanja brendiranja, u cilju razmjene praktičnih iskustava, obezbjeđivanja informacija neophodnih u ovoj fazi procesa brendiranja Crne Gore, kao i upoznavanja sa turskim modelom izgradnje i finansiranja procesa izgradnje nacionalnog brenda, kao i razvojnim strategijama.

Pored Rabrenovića i Tanilira, sastanku je prisustvovala i načelnica Direkcije za razvoj nacionalnog brenda Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Marija Čvorović.

Naslovna

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.