25.7.2024 1:49
Breaking News

Podrška Turske na putu EU integracija

Predsjednik Crne Gore i Parlamenta Filip Vujanović i Ranko Krivokapić primili su danas u Podgorici Mevluta Čaušoglua, ministra za evropske poslove i glavnog pregovarača Turske. 

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao visoko poštovanje bliskih bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske, kao i za saradnju dvije države na multilateralnom planu.

“On je ukazao na važnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa, ističući vrijedne investicije koje su turski privrednici i TIKA, Turska državna agencija za razvoj saradnje, ostvarili u Crnoj Gori. Predsjednik je ocijenio evroatlanske integracije Crne Gore izuzetno važnim za njen ekonomski i ukupni društveni razvoj, njene evropske integracije, saopštavajući poštovanje Crne Gore Turskoj na podršci u ostvarivanju članstva Crne Gore u NATO-u. Takođe je saopštio interes Crne Gore za razmjenu iskustava i međusobnu podršku u oblasti evropskih integracija”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Čaušoglua je istakao Crnu Goru kao dobar primjer među-religijskog i među-etničkog sklada, ne samo u regionu, već i na širem prostoru Evrope.

“Saglašavajući se sa važnošću evroatlanskih integracija Crne Gore za njen razvoj i stabilnost regiona, saopštio je dalju podršku Turske ovom integracionom procesu Crne Gore. On je ocijenio vrijednim rezultate Crne Gore u oblasti evropskih integracija, naglašavajući spremnost Turske na saradnju u ovom procesu”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Krivokapić i Čaušoglu su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Republike Turske dobri, te da su u trendu intenziviranja na više područja uz obostrani interes.

Krivokapić je istakao da se Crna Gora i Turska, kao države Mediterana, susreću sa sličnim izazovima, te je članstvo naše države u NATO uvezivanje u zajednički sistem bezbjednosti kojim bi se ovaj prostor Evrope učinio dodatno stabilnim i sigurnim.

“Od Portugala do Turske, jedini dio mediteranske obale koji nije pod NATO kišobranom je Crna Gora. Zato je važno našu zajedničku obalu ujediniti u cijelosti u bezbjednosnom smislu”, podvukao je Krivokapić.

Ministar Čaušoglu je poručio da je Republika Turksa prijatelj našoj državi, te da ćemo imati neupitnu podršku kada su evro-atlantske integracije u pitanju.

“Vaši rezultati koje ste postigli od obnove nezavisnosti 2006. godine, kao i harmonija suživota građana različitih vjera je primjer ne samo za ovaj region, već i za Evropu”, naglasio je Čaušoglu.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.