14.7.2024 4:05
Breaking News

Turska gradi najveći aerodrom na svijetu

U Istanbulu je u subotu postavljen kamen temeljac za gradnju trećeg istanbulskog aerodroma čija će gradnja koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu, javlja agencija Anadolija.Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kaže da će na gradilištima biti zaposleno gotovo 100.000 radnika, a aerodrom će biti završen do kraja 2018. godine.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je kazao da će treći aerodrom u Istanbulu biti izgrađen na prostoru od 76,5 miliona metara kvadratnih.

“Na tom prostoru nalazit će se zatvoreni prostor blizu 1,4 miliona metara kvadratnih. Prema ovim proporcijama ovo će biti najveći aerodrom na svijetu. Sastojat će se od šest pista kapaciteta za 500 aviona. Sa 150 miliona putnika godišnje bit će najprometniji aerodrom u svijetu”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako će tokom gradnje aerodroma na gradilištima biti zaposleno gotovo 100.000 radnika.

Veliki grad

“Ovdje gradimo ne samo aerodrom nego jedan veliki grad. Tokom gradnje aerodroma ovdje će posao naći više 80.000 radnika. Nakon što bude izgrađen, na aerodromu će godišnje biti zaposleno blizu 120.000 radnika. Aerodrom će biti izgrađen kako bi bio energetski efikasan”, kazao je Erdogan.

Prva etapa gradnje aerodroma bit će završena do oktobra 2017. godine.

Tender za gradnju ovog kolosalnog aerodroma dobio je turski konzorcij Limak – Kolin – Cengiz – Mapa – Kalyon, a gradnja će biti provedena po modelu izgradi – upravljaj – predaj državi.

Grupa je za gradnju dala najveću ponudu i to u iznosu od 22,15 milijardi eura bez poreza na dodanu vrijednost.

Grupa će nakon gradnje aerodromom upravljati 25 godina nakon čega će preći u vlasništvo države.

U gradnju aerodroma bit će utrošeno blizu 350.000 tona čelika te blizu 10.000 tona aluminija.

Sama gradnja aerodroma na 41,5 hektara površine bit će realizirana u četiri faze.

Treći aerodrom u metropoli

Novi aerodrom imat će ukupno 165 putničkih mostova, šinski saobraćaj do terminala, četiri terminal-zgrade, tri tehnička bloka za kontrolu saobraćaja, osam kontrolnih tornjeva, šest pista za sve vrste aviona, apron zonu na 6,5 miliona metara kvadratnih, svečani salon, kargo terminal, državnu rezidenciju i autoparking kapaciteta 70.000 vozila.

Na aerodromu će se nalaziti još i zdravstveni centar, hoteli, vatrogasna stanica, vjerski objekti, kongresni centar te brojni drugi popratni objekti i usluge.

Gradnja novog istanbulskog aerodroma trebala bi u potpunosti biti okončana do kraja 2018. godine.

Istanbul trenutno ima dva velika aerodroma, Ataturk i Sebiha Gokcan, a gradnja trećeg aerodroma za cilj ima olakšavanje zračnog saobraćaja u ovoj turskoj i svjetskoj metropoli.

 

http://balkans.aljazeera.net

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.