14.6.2024 1:59
Breaking News

Posjeta Ambasadora Bralića Azerbejdžanu

Ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Ramo Bralić  je istovremeno i nerezidentni ambasador Crne Gore za Republiku Azerbejdžan.

Odnosi između Crne Gore i Azerbejdžana u sve većem usponu. To pokazuju dosadašnje posjete visokih zvaničnika, potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma, investicije kompanija iz Azerbejdžana u Crnu Goru i podrška Vlade Azerbejdžana u socijalne programe u Crnoj Gori.

Plod dobre saradnje između Crne Gore i Azerbejdžana pokazuje investicija u Kumboru kompanije Azmont, koja gradi najveći turistički kompleks  u Evropi. Otvaranje parka u Glavnom gradu Crne Gore i otvaranje dječijeg vrtića u Bijelom Polju su primjeri podrške Vlade Azerbejdžana uspostavljanju dobrih odnosa sa Crnom Gorom.

Bitno je istaći da je po prvi put ove godine zabilježen dolazak turista iz Azerbejdžana u Crnu Goru, zahvaljujući čarter letu koji je funkcionisao u ljetnjem periodu između Azerbjedžana i Crne Gore.

Prilikom posjete Ambasadora Bralića Azerbejdžanu upriličeni su susreti sa Šahinom Mustafajevim, ministrom za ekonomski razvoj Republike Azerbejdžan, Novruzom Mamadovim, šefom departmana za vanjske poslove administracije Predsjednika Ilhama Alijeva, Natigom Abasovim, pomoćnikom ministra industrije i energetike Republike Azerbejdžan, Anarom Maharamovim, šefom drugog departmana za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.

Zvaničnici Azerbejdžana su se složili da su odnosi ove dvije države na zavidnom nivou, a  između ostalog im je prezentirana moguća saradnja u oblasti investicija zaobilaznice Herceg Novi – Tivat, aerodromskih terminala, istraživanje nafte i gasa, otvaranje banke itd.

Crna Gora ima i zvanično Počasni konzulat u Bakuu i prilikom posjete Ambasadora Bralića Počasni konzulat je i zvanično otvoren.

Za pošasnog konzula je izabran Vugar Alijev, koji je već bio posrednik i organizator čarter letova iz Azerbejdžana za Crnu Goru.

 

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.