14.7.2024 4:25
Breaking News

Posjeta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Republici Azerbejdžan

Delegacija Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića boravila  je u Bakuu (Republika Azerbejdžan) u periodu od 16.-17.decembra o.g. Prvog dana posjete delegaciju je primio predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intezivnim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana, kojima su snažno doprinijele zvanične predsjedničke posjete.

Predsjednik je ponovio poštovanje za donaciju Azerbejdžana za dječji vrtić u Bijelom Polju i rekonstrukciju Kraljevog parka u Podgorici. Posebno je iskazao zadovoljstvo zbog investicija SOCAR u Kumboru, očekujući da će izgradnja ovog turističkog kompleksa biti u utvrđenoj dinamici i da će predstavljati jedan od najvrednijih turističkih kompleksa na crnogorskom primorju.

Predsjednik je saopštio očekivanje vrijednih efekata za Crnu Goru i region Jadransko-jonskog gasovoda , koridora koji se nastavlja na Trans – Adriatik gasni koridor (TAP), kojim će se omogućiti dopremanje gasa iz Azerbejdžana za Crnu Goru i region.

Predsjednik Alijev se saglasio sa predsjednikom Vujanovićem, da su dvije države uspostavile blisku saradnju , saopštavajući da je njegova zvanična posjeta Crnoj Gori u martu o.g, snažna potvrda kvalitetnih ukupnih međudržavnih odnosa.

Predsjednik Alijev je iskazao zadovoljstvo investicijom SOCAR u Kumboru , uz uvjerenje da će Memorandum o gasovodu značiti energetsko i ekonomsko povezivanje sa Azerbejdžanom, koje će biti vrijedno za Crnu Goru i cijeli region.

Sastanku je prisustvovao ministar ekonomije Vladimir Kavarić i nerezidentni ambasador Crne Gore za Republiku Azerbejdžan Ramo Bralić.

Drugog dana posjete delegacija Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića učestvovala je na konferenciji gdje je donešena konačna odluka o investiciji projekta Shah Deniz 2.

Konferenciju je otvorio predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, ističući veliki značaj gasovoda za sve države koje su uključene u projekat. Ovaj dan je nazvao trećim istorijskim danom za Azerbejdžan.

Na konferenciji je imao govor i Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je istakao posebno zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u implementaciji Južnog gasnog koridora u Jugoistočnoj Evropi i da pomenuti koridor koji će omogućiti Crnoj Gori snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana ima strateški, energetski i ukupni ekonomski značaj za Crnu Goru.

Ovim gasovodom povećava se investiciona privlačnost Crne Gore i stvara mogućnost za nova ulaganja i nova partnerstva.

Realizacijom ovog projekta obezbjediće se nova radna mjesta u Crnoj Gori i to kako tokom njegove izgradnje tako i tokom funkcionisanja i održavanja sistema.

Gradjani i privreda Crne Gore dobiće jeftini energent čime će se poboljšati uslovi privređivanja i životni standard građana.

Zajedno sa drugim potpisnicima Memoranduma, Crna Gora doprinosi ostvarenju ciljeva Evropske unije i Energetske zajednice, koji su usmjereni ka diversifikaciji transportnih pravaca i izvora i većem stepenu sigurnosti snabdijevanja, posebno u regionu Jugoistočne Evrope.

Na konferenciji je potpisan Memorandum o razumijevanju , između Crne Gore, Republike Azerbejdžan, Republike Albanije, i Republike Hrvatske, koji se odnosi na saradnju u izgradnji gasnog koridora u pomenutim državama. Memorandum je u ime Crne Gore potpisao ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Prilikom boravka delegacije u Bakuu upriličen je radni ručak ministra ekonomije i industrije Republike Azerbejdžan Šahina Mustafajeva s ministrom ekonomije Crne Gore Vladimirom Kavarićem, radnom ručku je i prisustvovao ambasador Ramo Bralić.

Ministar Kavarić je u razgovoru potvrdio termin održavanja sjednice Mješovite Ekonomske Komisije koja će se održati u Podgorici 5.-6.marta 2014.godine i prenio da se do pomenutog perioda mogu pronaći potencijalni investitori u onim oblastima u kojima Crna Gora ima konkretne predloge i ponude.

Delegacija predsjednika Vujanovića je u sklopu zvanične posjete Bakuu posjetila prostorije nedavno otvorenog Počasnog konzulata Crne Gore u glavnom gradu Azerbejdžana. U prostorijama Počasnog konzulata delegaciju su dočekali Počasni konzul Vugar Alijev i ambasador Srbije za Republiku Azerbejdžan.

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.