14.6.2024 0:42
Breaking News

Predstavljamo Antaliju

Antalija je glavni i najveći grad ove turske rivijere. Nalazi se na krajnjem jugu Turske, u antalijskom zalivu na obali sredozemnog mora i predstavlja biser mediterana. U zaleđu Antalije se nalazi planina Taurus, prekrivena borovim šumama.
Grad se sastoji iz dva centra: savremeni – sa atraktivnim bulevarima, brojnim šoping centrima, šetalištima pod palmama i stari centar Kaleiči – koji je podignut oko stare luke, sa uskim popločanim ulicama, starim drvenim kućama oivičenim gradskim zidinama.
Plaža Lara, duga 8 km, sa brojnim luksuznim hotelima nalazi se na svega 10 km od aerodroma u Antaliji, a plaža Konyaalti na oko 15 km. Između ovih plaža je visoka litica sa koje se spušta rijeka Duden i uliva u Sredozemno more praveći vodopad visine 15 m.
Antalija je grad sa preko 300 sunčanih dana u godini i zato je jedno od najposjećenijih mjesta u Turskoj. Bogata istorija, moderna zdanja i prelijepa priroda, čine Antaliju idealnom turističkom destinacijom. Antalija je dvomilionska metropola na mediteranskoj obali Turske, i oko nje orbitira jedan od najljepših djelova obale – Tirkizna rivijera.  U centru Antalije nalazi se Kaleiči, stari istorijski centar grada sa fortifikacijom na kojoj se izdvaja velelepna Hadrijanova kapija. Antalija je i centar šopinga pa svakako treba obići i neki od velikih i modernih šoping centara, od kojih je svakako najpopularniji Migros Shopping Center. U neposrednoj blizini grada nalaze se Konjalti plaža (na zapadu) i Lara na istoku, svakako najpoznatija plaža u Turskoj. U blizini grada su i antičko nalazište Perge sa koga su artefakti mahom prenešeni u Antalijski muzej i Muzej Pergamona u Berlinu.

Antalija je postal popularna destinacija za njemačke  i ruske državljane. Tokom zimskih mjeseci njena populacija iznosi oko 2 miliona dok je u ljetnjem periodu to duplo više.

Mnogo je kulturne zaostavštine na prostoru Antalije. Jivli Minare džamija se nalazi u centru grada u starom dijelu Antalije i sagradio je seldžučki sultan u 13 vijeku i jedan je od simbola grada. Dvije najvažnije Osmanske džamije su Murat pašina džamija iz 16 vijeka i Iskele džamija iz 19 vijeka. Hidrilik Kulesi (Kula) je vjerovatno prbvobitno konstruisan kao svetionik u drugom vijeku.

Region Antalije nudi zmanenitosti zapanjujuće prirodne ljepote i istorijskih zmanenitosti. Čuveni vodopadi su u Antaliji gdje slapovi rijeke poniru pravo u more. Obližnje područje pruža odličan pogled na vodopade a pogled je još spektakularniji sa mora. Kursunlu Slapovi i Nilufer jezero, oba oko 18 km od Antalije su još dva mjesta sa fenomenalnim prirodnim ljepotama.

Saklikent, 50 km od Antalije je idealan za zimske sportive na sjevernim padinama planine Bakirli na nadmorskoj visini od 1.900 m. U martu i aprilu možete skijati ujutru, jesti ukusan ručak svježe ribe u Antaliji popodne i sunčati se.

Arheološki muzej, sa ostacima iz paleolita doba do vremena Otomanskog carstva, nudi uvid u bogatoj istoriji tog područja. Ostale istorijske znamenitosti u regionu Antalije su: Perge, Aspendos, Side, Temressos, Olimp i drugi.

Turizam je najznačajnija djelatnost u Antaliji i u stalnom je usponu. Turisti poslednjih godina u brojevima od nekoliko miliona godišnje posjećuju Antaliju.

U pokrajini Antalija ima preko 4.000 hotela. Najviše ih ima u Beleku, gdje se na pjeskovitoj dugačkoj plaži nalazi nekoliko stotina hotela. Kakav je Belek i njegova priroda, hoteli, infrastruktura,  teško je opisati riječima dok se ne posjeti. Tu se nalaze jedan od najljepših golf terena svijeta Carya golf club. U neposrednoj blizini je Regnum carya golf spa resort gdje je 2015.god. održan samit G-20 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Antalija postaje sve popularnije mjesto za život mnogih Turaka i ostalih doseljenika koji tu pronalaze posao, prije svega u turizmu i povezanim djelatnostima. Za nekih 15 -tak godina broj stanovnika je sa 400.000 porastao na dva miliona stanovnika. Kada posjetite Antaliju i njen region vidjećete koliko turizam vuče i druge grane privrede. Antalija je danas i trgovačko mjesto, sa puno tržnih centara, starih i novih, a tu ćete vidjeti na hiljade i hiljade plastenika sa voćem i povrćem i drugim kulturama koje stanovništvo opslužuje sve što turizam potražuje ali se puno toga izvozi u Evropu i ostatak svijeta.

Svi hoteli su na bazi all inclusive i gostima nude sve što im je potrebno. Samim ulaskom u ove hotele možete potpuno da zaboravite na vaš novčanik, jer nakon uplaćenog aranžmana za vas je unutar kompleksa sve dostupno od hrane i pića koje se poslužuju non stop, pa sve do tobogana, kino dvorana, sala s igricama, pozorišnih scena, sportskih terena. Sama ponuda i broj hotela u ovoj regiji govore o tome koliko je Turska uspjela podići turizam na visoke grane, skoro do savršenstva, te se s razlogom ubraja u top destinacije koje treba posjetiti.

 

 

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.