20.7.2024 14:23
Breaking News

Predstavljamo Istanbulski Metro

Istanbulski metro  je oblik masovnog javnog prevoza u Istanbulu, u Turskoj. Gradnja je započela 1992. godine, a radovi na proširivanju mreže su još uvijek u toku. Najstarija gradska podzemna željeznica u Istanbulu otvorena je 1875 godine i nosila je ime „Tünel“. Bio je to drugi po redu oblik podzemne željeznice u svijetu, nakon londonskog koji je otvoren 1863. Kasnije je izgrađen Istanbul LRT, laka gradska željeznica za prijevoz putnika, te je otvoren 1989 godine. Ukupna dužina iznosila je 32 km, od kojih je 10,4 km pruge prolazilo pod zemljom.

Prvi planovi o izgradnji pravog metroa u Istanbulu datiraju od 1912 godine, a bili su povjereni francuskom inženjeru L. Guerbyju. Vremenom su se događale promjene planova, tako je prva zamisao bila linija koja bi preko Zlatnog roga povezivala četvrti Topkapı i Şişli. Godine 1936 ponovo Francuz, planer po prezimenu Prost, predložio je metro između četvrti Taksim i Beyazıt. Zatim, petnaest godina kasnije, 1951. Holandska kompanija Nedeco napravila je sličan prijedlog, ali sa malim izmjenama. Kasnije je bilo još raznih promjena planova i novih prijedloga, ali nijedan od njih nije zaživio.

Planiranje gradnje ponovno je započelo 1987.godine.  Gradnja metroa započela je 1992. godine, a korištena je metoda „cut-and-cover“. Prilikom radova velike poteškoće i zastoje stvarale su arheološke iskopine. Prva linija, zvana i „M 2“ građena je postupno i postupno je puštana u promet. Prvi dio otvoren je 2000. godine, a povezivao je Taksim i 4. Levent. Veći dio linije pušten je u promet do kraja 2010. godine.

Cjelokupan sistem javnog prevoza u Istanbulu je vrlo složen i razgranat. Gradnja metro sistema još je u punom zamahu, te je u biti do sada (2013. godine) u funkciju pušten samo manji dio cijelog projekta.

Što se tiče same izgradnje, sve stanice metroa koje su do sada puštene u promet smještene su pod zemljom. Istanbulski metro krajem 2012. godine broji ukupno 28 stanica (39.2 km) te još 23 u izgradnji. Ukupno su 4 linije, po dvije na svakoj strani, evropskoj i azijskoj. Stanica Şişli na evropskoj strani grada najdublja je, nalazi se 28 m ispod zemlje. Zbog činjenice da grad leži na trusnom području, metro je građen tako da može izdržati udar potresa od 9 stupnjeva prema Richterovoj skali.

Metro je još uvijek u punom razvoju, a kruna projekta bit će tunel zvan „Marmaray“ planiran je tako da prolazi ispod mora te povezuje linije iz evropskog i azijskog dijela grada. Bit će dug 13,6 km, a završetak gradnje očekuje se 2013. godine. Dovršen istanbulski metro trebao bi imati ukupnu dužinu od oko 100 km, s tendencijom daljeg razvoja.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.